Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Quiz w php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kargul1000
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów:)

Mój problem polega na tym iż :
Chcę napisać Quiz. wszyscy wiemy jak działa Quiz, są pytania, użytkownicy na te pytania odpowiadają i potem widzą na ile pytań odpowiedzieli poprawnie.

Stworzyłem formularz quizu gdzie widnieją pytania oraz do każdego pytania 3 możliwe odpowiedzi. po wypełnieniu formularza klikamy na przycisk i wszystko nam się zapisuje w bazie danych (w jednym pliku jest formularz a w drugim zapis do bazy danych . Trzeci zaś wyświetla nam zawartość bazy danych, wyświetla wyniki )

Teraz mam taki problem, nie wiem jak oznaczyć poprawną odpowiedz w pytaniu (przy wyświetlaniu z bazy tak sformatować aby pokazało czy odpowiedź jest poprawna lub nie ) oraz jak zliczyć poprawne odpowiedzi i podać w % na ile poprawnych odpowiedzi udzielił użytkownik.

Na koniec chciałbym się również dowiedzieć jak zrobić ranking najlepszych Quizowiczów smile.gif

Proszę o pomoc , o jakieś pomysły, rozwiązania (gotowe rozwiązania) jak coś takiego zaimplementować.

Pozdrawiam:)
hyhyhy
Może tak:

- trzymasz w bazie: pole pytania: pytanie1#pytanie2# itd odp: odp1#odp2#odp3# poprawne: poprawna1#poprawna2#

i wywalasz w np w podwojnej petli pytania, gdzie odpowiedzi maja name inputa formatu nazwa[x], żeby je potem zczytać do jednej tabeli

i teraz przy wynikach:

Do kolejnej tablicy wczytujesz z bazy poprawne odpowiedzi. Jedziesz pętlą po odpoweidziach, czy pierwsza odp zgadza się z pierwszą z bazy, zmienna licząca punkty = 0 lub 1, dodajesz te punkty i na koniec dostajesz zmienną $punkty = ileśtam

Teraz wiedząc ile masz w sumie pytań ( = liczba poprawnych odpowiedzi) liczysz ($punkty/$ilosc pytan )*100 i masz wynik w %

Chyba się nie pomyliłem, dwa to to, że z quizami miałem tylko raz do czynienia, ale wymyśliłem coś podobnego - przy czym domyślam się, że to żaden rewelacyjny pomysł nie jest, ale możesz spróbować smile.gif
Kargul1000
Nom właśnie też tak myślałem żeby zrobićsmile.gif Pomysł nie musi być rewelacyjny, ważne żeby był prosty i niezawodny biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.