Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Problem Okienka "input type"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
docent538
Uczę się dopiero php i napotkałem na problem.

<td>Osoba prywatna:<input type="radio" value="Male" name="rodzaj"> </td>
<td>Firma:<input type="radio" value="Female" name="rodzaj"></td>

Chciałbym żeby jak wybiorą osoba prywatna to nic się nie dzieje ale jak wybiorę FIRMA to pojawią mi się dodatkowe okienka takie jak np. nip , nazwa firmy itp questionmark.gifquestionmark.gif Czy da się to zrobić w formularzu questionmark.gif? Czy to się robi w skrypcie questionmark.gif

Formularz na razie wygląda tak:

1.  
  2. <form action="zamowienie.php" method=post>
  3. <table border="0">
  4. <tr>
  5. <td>Imie:</td><td> <input type="text" name="tresc" size="15" maxlength="35"> </td>
  6. </tr>
  7. <tr>
  8. <td>Nazwisko:</td><td><input type="text" name="tresc" size="15" maxlength="35"></td>
  9. </tr>
  10. <tr>
  11. <td>Ulica</td> <td> <input type="text" name="iloscopon" size="15" maxlength="50"></td>
  12. </tr>
  13. <tr>
  14. <td>Numer Domu</td> <td> <input type="text" name="tresc" size="3" maxlength="3"></td>
  15. <td>Mieszkania</td> <td> <input type="text" name="tresc" size="3" maxlength="3"></td>
  16. </tr>
  17. <tr>
  18. <td>E-mail:</td> <td> <input type="text" name="tresc" size="15" maxlength="30"></td>
  19. </tr>
  20. <tr>
  21. <td>Telefon</td> <td> <input type="text" name="tresc" size="15" maxlength="15"></td>
  22. </tr>
  23. <tr>
  24. <td>Ilosc zamowionych sztuk </td> <td> <input type="text" name="tresc" size="3" maxlength="3"></td>
  25. </tr>
  26.  
  27. <td>Osoba prywatna:<input type="radio" value="Male" name="rodzaj"> </td>
  28. <td>Firma:<input type="radio" value="Female" name="rodzaj"></td>
  29.  
  30.  
  31.  
  32.  
  33.  
  34. <br />
  35. <input type="submit" value="Zamawiam">
  36. <input type=reset>
  37.  
  38.  
  39.  
  40.  
  41.  
  42. </html>
  43.  
Rid
Na Pana miejscu ,od razu rozpocząłbym ,także naukę CSS.
Tagi <td><tr> służą do wyświetlania danych tabelarycznych.

A pro po wyskakiwania dodatkowych okienek,także radziłbym poczytać na dobry początek o Java Script.
docent538
To ja wiem wink.gif za ich pomocą sobie ułożyłem ładnie okienka . Ale chodzi mi o jakiś przykład dotyczący wyboru np. Firma i wtedy żeby pojawiły mi się dodatkowe pola.
Potter125
Poducz się javascript. Jest tyle przykładów w sieci, że na pewno coś dla siebie znajdziesz...
toaspzoo
Google nie boli!

Poszukaj sobie artykułów nt. onClick, onChange, OnKeyPress itp.
kaliban.gnb
Jeśli chcesz zrobić to bez przeładowania strony: musisz użyć JSa (schować jakieś pola, pokazać jakieś pola - zainteresuj się jQuery).

Jeśli chcesz to mieć "pochytane" w czystym PHP, to (biorąc pod uwagę, że pytasz w "przedszkolu") - zrób sobie tak:
1. Strona z formularzem, np. form.html
2. Akcja (skrypt), do którego trafiają dane z punktu 1, np. to Twoje zamowienie.php
3. * Strona z danymi dodatkowymi, np. dane_dodatkowe.html - trafić tu możesz z punktu 2 (zamowienie.php robi przeładowanie, albo doładowuje formularz...jak tam będzie Ci łatwiej) jeśli $_post['rodzaj'] == 'FIRMA'

docent538
Dzięki , wreszcie jakieś konkrety wink.gif aarambo.gif
toaspzoo
Zrób niewidzialnego div'a (display: none) i po kliknięciu go pokazuj...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.