Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z tworzeniem nowego pliku txt
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebap123
Mam taki dosyć głupi błąd, jednak nie wiem jak sobie z nim poradzić. Chce dla testów utworzyć sobie plik txt w zadanej lokalizacji na serwerze plik txt, jednak cały czas wyrzuca mi błąd, że taki plik nie istnieje zamiast go utworzyć. Skrypt wygląda następująco:

1. if(is_dir($cat))
  2. {
  3. $handle = fopen('/media/categories/cat_wynik.txt', "r");
  4. fwrite($handle, 'Folder istnieje');
  5. fclose($handle);
  6. }
  7. else{
  8. $handle = fopen('/media/categories/cat_wynik.txt', "r");
  9. fwrite($handle, 'Folder nie istnieje');
  10. fclose($handle);
  11. }

A ścieżka do pliku jest taka:

wykonujacy_plik.php/media/categories/(tutaj ma powstać plik txt, którego jeszcze nie ma)

Wiem, że fopen jesli plik nie istnieje powinien go otworzyć, jednak u mnie wywala coś takiego:

Warning: fopen(/media/categories/cat_wynik.txt) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /virtual/pl/serer/MovCat.class.php on line 291

Warning: fopen(/media/categories/cat_wynik.txt) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /virtual/pl/serwer/MovCat.class.php on line 291

I jeszcze dwa dodatkowe pytania:

1. Dlaczego on dubluje ten błąd (dwa razy pokazuje linijkę 291)
2. Czy ma to jakieś znaczenie, czy ścieżkę do pliku podam tak: /media/categories/cat_wynik.txt, czy tak: media/categories/cat_wynik.txt

nospor
Cytat
Wiem, że fopen jesli plik nie istnieje powinien go otworzyć
A kto ci to powiedział? św mikołaj? wink.gif
Zajrzyj do manuala i zobacz co robi przykładowo takie R którego używasz. A potem doczytaj o czymś takim jak W

http://pl2.php.net/manual/en/function.fopen.php

A najlepiej weź użyj tego:
http://pl.php.net/manual/en/function.file-put-contents.php
mamy już XXI wiek
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.