Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP].htaccess vs. skrypt PHP - co jest "mocniejsze"
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
zkr1965
Witam,
mam taki plik .htaccess:

AuthName "Panel administratora"
AuthType Basic
AuthUserFile sciezka\.htpasswd
AuthGroupFile /dev/null
require valid-user

oraz skrypt (w innym folderze niż .htaccess):
  1. <?php
  2. $razem_rozmiar = 0;
  3. $liczba_plikow = 0;
  4. echo '<table style = "border: 2px; font-size: 12px; font-family: Arial ; line-height: 150%; width:500px;" >';
  5. echo '<tr>';
  6. echo '<td><b>Nazwa pliku </b></td>';
  7. echo '<td align="right" ><b>rozmiar [kB]</b></td>';
  8. echo '</tr>';
  9. foreach (glob('../Filmy/*') as $fileName)
  10. {
  11. echo '<tr ><td>';
  12. echo '<a href="'.$fileName.'">';
  13. echo basename($fileName).' </a></td>';
  14. echo '<td align="right">'. number_format(filesize($fileName)/1024, 0, ',', ' ').'</td> ';
  15. $razem_rozmiar += filesize($fileName);
  16. $liczba_plikow++;
  17. echo '</tr>';
  18. } echo '<tr>';
  19. echo '<td style = "font-weight: bold; text-align:right;">Plików: '.$liczba_plikow. ',&nbsp; razem rozmiar: </td>';
  20. echo '<td style = "font-weight: bold; text-align:right" >' .number_format( ($razem_rozmiar/1024), 0,',', ' '). '</td>';
  21. echo '</tr>';
  22. echo '</table> ';
  23. ?>

Problem:
Jeżeli próbuje wejść z przeglądarki do katalogu - pojawia się monit o usera hasło - jest ok.
Jeżeli uruchomię skrypt, wyświetla się lista plików a monit o hasło pojawia się dopiero przy próbie pobrania pliku.

Dlaczego skrypt wyświetla listę plików przed pytaniem o hasło ?
pozdr.
nospor
.htaccess dotyczy odwołań z przeglądarki a nie ze skryptów php
wookieb
Proszę wstawić bbcode.
zkr1965
Cytat(nospor @ 18.05.2011, 11:45:37 ) *
.htaccess dotyczy odwołań z przeglądarki a nie ze skryptów php

ok.
ale jednak przy próbie odczytu (pobrania) pliku przez skrypt PHP, monit o hasło wyskakuje, zgodnie z ustawieniami w .htaccess .
pozdr.
nospor
Mówisz o swoim kodzie? Toć tam przecież nie skrypt pobiera plik a przeglądarka. Przecież tam są linki a linki przechodzą przez przeglądarkę
zkr1965
Cytat(nospor @ 19.05.2011, 07:14:01 ) *
Mówisz o swoim kodzie? Toć tam przecież nie skrypt pobiera plik a przeglądarka. Przecież tam są linki a linki przechodzą przez przeglądarkę

Prawda.
Czyli jeśli znam(lub zgadnę) ścieżkę - to mogę skryptem PHP odczytać (wylistować) zawartość czyjegoś katalogu ?
nospor
Jeśli hosting na którym masz serwer pozwala na takie rzeczy i ten inny ktoś ustawił prawa do odczytu dla wszystkich to tak, będziesz mógł
zkr1965
Cytat(nospor @ 24.05.2011, 07:16:32 ) *
Jeśli hosting na którym masz serwer pozwala na takie rzeczy i ten inny ktoś ustawił prawa do odczytu dla wszystkich to tak, będziesz mógł

Dzięki.
Ostatnie dwa pytania:
1. Jak można to sprawdzić ?
Jeśli próbuje odczytać zawartość katalogu na serwerze ze skryptu uruchomionego na lokalnych Apache - to nie pozwala mi odczytać (i dobrze)
2. Czy to znaczy, że prawa są OK, czy np. skrypt uruchomiony przez innego klienta hostingu na tym samym serwerze może więcej ?
Mam na serwerze zarządzanym przez 1and1.pl
pozdr.
nospor
Cytat
Jeśli próbuje odczytać zawartość katalogu na serwerze ze skryptu uruchomionego na lokalnych Apache - to nie pozwala mi odczytać
Twój lokalny komp nie ma nic do serwera zewnętrznego.

Cytat
. Czy to znaczy, że prawa są OK, czy np. skrypt uruchomiony przez innego klienta hostingu na tym samym serwerze może więcej ?
To nic nie znaczy. Jak pisałem Twój komp nie ma nic do serwera. Swoje hackerskie popisy musisz robić z konta na serwerze by móc coś stwierdzić.
zkr1965
Cytat(nospor @ 25.05.2011, 08:19:48 ) *
Twój lokalny komp nie ma nic do serwera zewnętrznego.

To nic nie znaczy. Jak pisałem Twój komp nie ma nic do serwera. Swoje hackerskie popisy musisz robić z konta na serwerze by móc coś stwierdzić.

Jakie znowu popisy - przed kim ?
Chciałem się tylko dowiedzieć jak zabezpieczyć katalog na serwerze i to wszystko.
Tak czy siak dziękuje za pomoc.
pozdrawiam.
nospor
No chodziło mi o próby które robiłeś na lokalnym kompie smile.gif Nie denerwuj się, nie chciałem cię obrazić. Gdybym uznał, że hakerzysz to już dawno bym ten temat zamknął smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.