Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem ze zmianą nazwy katalogu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebap123
Witam wszystkich serdecznie.

Jestem w trakcie pisania dosyć prostego skryptu na stronę. Jednym z jego elementów, a raczej funkcji, jest mozliwosć zmiany nazwy folderu. Niby wszystko wygląda ok, ale cały czas wyrzuca mi jakiś głupi błąd. Kod tego fragmentu jest następujący:
  1. $cat='media/categories/cat_'.$aktualnaNazwa;
  2. $cat_new='media/categories/cat_'.$nowaNazwa;
  3. if(is_dir($cat))
  4. {
  5. rename($cat, $cat_new);
  6. }
  7. else{
  8. $alt_umask = umask(0);
  9. mkdir($cat_new, 0777);
  10. umask($alt_umask);
  11. }

Niezależnie, czy folder istniej czy też nie wyrzuca mi błąd:

Warning: mkdir() [function.mkdir]: File exists in /virtual/pl/serwer/MovCat.class.php on line 286

Nie wiem za bardzo o co już tutaj chodzi. Linia 286 to linia -> mkdir($cat_new, 0777);
Ma ktoś może pomysł co jest nie tak? Wszystkie foldery mają chmod 777.
nekomata
Kod
Warning: mkdir() [function.mkdir]: File exists in /virtual/pl/serwer/MovCat.class.php on line 286

Mi to wygląda że plik / folder który chcesz utworzyć istnieje.
Tutaj ktoś miał taki sam problem http://www.daniweb.com/web-development/php/threads/227553
A tak na boku... nie zgadniesz skąd mam ten link ... wpisałem w google "mkdir() [function.mkdir]: File exists" i jest ! Dziwne nie?
sebap123
No ok, ale ja już dałem u siebie if(is_dir), czy to nie sprowadza się do tego samego co file_exists w tym wypadku?
Bo przecież zadaje pytanie - czy $cat jest katalogiem? Jeśli tak zmień nazwę, jeśli nie utwórz taki katalog. Tak więc nie sądzę, że o to chodzi.
Zresztą jak się wpisze ta funkcje to i tak jest cały czas ten sam błąd.
matino
A nie powinieneś też czasem sprawdzić czy istnieje nowa nazwa?
  1. if(is_dir($cat_new))
sebap123
matino twoja uwaga tylko trochę pomogła, teraz nie mam błędu php, tylko własny błąd. Skrypt aktualnie wygląda tak:
  1. $cat='media/categories/cat_'.$aktualnaNazwa;
  2. $cat_new='media/categories/cat_'.$nowaNazwa;
  3. if(is_dir($cat)&&!is_dir($cat_new))
  4. {
  5. rename($cat, $cat_new);
  6. }
  7. else{
  8. if(!is_dir($cat_new))
  9. {
  10. $alt_umask = umask(0);
  11. mkdir($cat_new, 0777);
  12. umask($alt_umask);
  13. }
  14. else{
  15. return print 'error';
  16. }
  17. }

Tyle tylko, że teraz cały czas wyrzuca mi albo jeden, albo dwa komunikaty error. Jeden jest zawsze, a dwa jeśli już taki folder istnieje. Nie wiem zupełnie, czemu to się duplikuje. W innych miejscach kodu nie ma return error tak więc nie jest on z jakiejś innej funkcji.

Może mi ktoś coś poradzić? Bo nie mam pomysłu, gdzie jest błąd.
Daiquiri
Jak rozumiem błąd wyrzuca Ci w warunku: if(!is_dir($cat_new))

Robisz coś takiego:
Kod
jeżeli ($cat jest katalogiem i jednocześnie $cat_new nie jest katalogiem) {
    // zmień nazwę $cat na $cat_new
} w innym przypadku {
    jeżeli ($cat_new nie jest katalogiem) {
        //działaj z umask
    } else {
        // error
    }
}

Zatem jeżeli nie spełniasz warunku pierwszego to albo $cat nie jest katalogiem, albo $cat_new jest katalogiem (albo oba jednocześnie). Kolejny warunek to jeżeli $cat_new nie jest katalogiem... a jak wiemy jest szansa że jest nim, bo nie przeszedł wyższego warunku. Stąd error, o ile się nie mylę - ale kawy jeszcze nie piłam dzisiaj smile.gif.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.