Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Polskie znaki w nazwach zmiennych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
WebCM
PHP pozwala użyć znaków z przedziału 128-255 w nazwach zmiennych.
  1. //w jednym pliku
  2. public $wyjątki;
  3.  
  4. //w innym pliku o innym kodowaniu
  5. $sonda->wyjątki = true;

1. Od której wersji można używać polskich znaków w nazwach zmiennych?
2. Jeżeli 2 pliki będą miały różne kodowania, co z tego wyniknie? W UTF-8 potrzeba 2 bajtów do polskich znaków, ISO, Win tylko 1 bajt, w PHP różnie to bywa z wykrywaniem UTF.
Rid
Że tak powiem,języki programowania nie są przystosowane do zakresu znaków, spoza ASCII ,dlatego wszelakie zmienne z polskimi "języczkami" raczej będą błędnie interpretowane,nie wiem jak to się ma do xml'a ,gdzie można używać włąsnych znaczników,ale chyba jest podobnie.
kicaj
A jaki sens lub po co w ogole bawic sie w ogonki w nazewnictwie zmiennych?
A tak przy okazji, jak dla mnie jakos standardem zostalo angielskie nazwenictwo zmiennych:)
Rid
To by było ciekawe,zobaczyć całkowity kod w chińskim dialekcie,albo w cyrylice hehehe
darko
Nie chciałbyś takiego kodu debugować. Php zacznie w pełni wspierać utf-8 dopiero od wersji 6, a przynajmniej takie są plany i założenia. Nie wiem czy będzie to oznaczało, że można nazywać zmienne z zestawu poza-ASCII (raczej nie będzie można), ale jakoś tego nie widzę. Poza tym nie wspomnę już o stosowaniu w miarę możliwości jednolitego angielskiego nazewnictwa.
Rid
Wątpię, żeby w ogóle kiedykolwiek doszło do deklarowania zmiennych spoza kodu ascii.
Proszę sobie wyobrazić:
var 西藏人物 藏学家杜永彬
hmm byłaby to zagadka nawet dla Panów z MS,poza tym nawet biblioteki tego giganta informatycznego są kodowane w ASCII.
wNogachSpisz
Cytat(kicaj @ 21.05.2011, 00:37:49 ) *
dla mnie jakos standardem zostalo angielskie nazwenictwo zmiennych

Cytat(darko @ 21.05.2011, 01:08:28 ) *
nie wspomnę już o stosowaniu w miarę możliwości jednolitego angielskiego nazewnictwa.

Oj oj oj, nie ładnie, bardzo nie ładnie..
Cytat
USTAWA
z dnia 22 lipca 1999 r.
o języku polskim

Cytat
Język polski jest dobrem kultury narodowej i wyrazem narodowej tożsamości.
Ochrona języka polskiego jest obowiązkiem wszystkich organów Rzeczypospolitej
Polskiej i powinnością jej obywateli.

Cytat
1. Ochrona języka polskiego polega w szczególności na:
(...)
3) upowszechnianiu wiedzy o nim i doskonaleniu sprawności językowej,
4) promocji języka polskiego w świecie,

P.S.
Ja również w nazwach zmienych/funkcji/klas używam prostego angielskiego smile.gif
Rid
Język polski jest dobrem kultury narodowej i wyrazem narodowej tożsamości.
Ochrona języka polskiego jest obowiązkiem wszystkich organów Rzeczypospolitej
Polskiej i powinnością jej obywateli.

Czyli,co nieużywanie polskiego nazewnictwa w kodzie ,grozi korą grzywny ,lub pozbawieniem wolności do lat 10?questionmark.gif

Tak na serio to ważne jest co wychodzi na zewnątrz reszta to kwestia wygody -ja tam używam skrótów ,co nie można nazwać ,ani językiem polskim,ani angielskim,i co może z tego względu zamiast kary to do kąta?questionmark.gif
WebCM
Sprawdziłem na PHP 5.3. Jeżeli jeden plik jest w UTF-8, drugi w ISO, to nie będzie działać.
  1. object(Klasa)[1]
  2. public 'wyj?tki' => null
  3. public 'wyjątki' => string 'TEST' (length=4)
  4.  
  5. object(Klasa)[1]
  6. public 'wyjątki' => null
  7. public 'wyjÄ?tki' => string 'TEST' (length=4)
Piszę skrypt po polsku tylko dla Polaków. Nazwy zmiennych, funkcji i komentarze też są po polsku. $obiekt->wyjatki nie do końca po polsku, $obiekt->exceptions to mieszanie 2 języków. Zatem co proponujecie?
kicaj
Wszystko w jednym jezyku - oczywiscie angielskim. Wszystkie wbudowane funkcje sa w jezyku angielskim, wiec dziwnie dla mnie wyglada kod w posataci:
Kod
$tablica = array();
Crozin
Cytat
Wątpię, żeby w ogóle kiedykolwiek doszło do deklarowania zmiennych spoza kodu ascii.
Proszę sobie wyobrazić:
var 西藏人物 藏学家杜永彬
Bardzo proszę: http://ideone.com/cVCvu

Istnieją języki umożliwiające wprowadzenie takich nazw. Nie zmienia to jednak faktu, że nigdy nie powinieneś z tego korzystać.
1. Tylko i wyłącznie angielskie nazewnictwo jest poprawne.
2. Nie powinieneś korzystać ze znaków innych niż a - z, A - Z, 0 - 9 oraz _. Wiem, że "double γ = sin(α) / sin(β) - 2 * Δ;" (jak najbardziej poprawny zapis) wygląda ładnie ale jakbym miał z czymś takim pracować powiesiłbym się.
Rid
Cytat
Bardzo proszę: http://ideone.com/cVCvu

No to teraz mnie zatkało baaasmiley.gif
WebCM
Polskie znaki w nazwach zmiennych i funkcji to taka ciekawostka. Dla mnie istotne, czy zadziała w PHP 5.0, 5.1 i 5.2. Kto ma takie wersje, niechaj sprawdzi. Oczywiście w projektach międzynarodowych język angielski jest konieczny smile.gif
darko
Niestety wykluczyłeś osoby mające php w wersji 5.3.x wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.