Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [AJAX][JavaScript][Flash] Ładowanie flasha przez ajax w IE
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maviozo
Witam!

Mam problem z ładowaniem flasha w IE8 i starszych. W zasadzie starsze mnie nie interesują, ale użytkowników IE8 nadal nie brakuje. Sedno sprawy jest proste: ładuję podstrony przez ajax (dokładnie rzecz biorąc korzystam z jQuery). Podstrony ładują się wyśmienicie we wszystkich popularnych przeglądarkach, jednakże problem jest z elementami flashowymi. W IE9, oraz całej reszcie działa poprawnie. Niestety w IE8 tenże flash po prostu świruje. Nie jest to całkowite nieładowanie się, ponieważ niektóre działają dobrze. W zasadzie to jest zawsze ten sam flash (dokładnie - player flv) zmieniają się tylko flashvars. I tak w jednej podstronie player wyświetla się prawidłowo, film nie. Innym razem wysokość playera to jakieś 10px (w tle normalnie widać spłaszczone obrazki z filmu). No ogólnie kaszana.

Próbowałem zaciągnąć do tego celu swfobject. O ile strona statyczna działa, to przy otwarciu przez ajax ie8 wywala błąd skryptu. W innych - działa. Dodawanie unikalnego stringu do adresu również nie przynosi efektu. Czy ktoś z Was miał podobny problem i się z nim uporał?
A może to kwestia po prostu samego playera? Gdzieś na jakiejś stronie widziałem działającego simple viewera w podobny sposób i nie widziałem tam nic nadzwyczajnego (poza tym, że zamiast jquery był dynamic content z dynamicdrive).
Daimos
Mógłbyś pokazać jakiś przykład, dodatkowo piszesz o błędach w IE, ale jakich? Korzystasz z firebuga, lub podobnych narzedzi? Może Ci pomóc w znalezieniu problemu. W przypadku zamieszczania flashy profilaktycznie możesz go całkiem usunąć, za pomocą jQuery, a później wstawiać go od nowa (zamiast podmieniania np. samych flashvars dynamicznie, ale nie wiem jak to robisz, bo bardzo słabo opisałeś swój problem)
maviozo
Firebug nie ma tu nic do rzeczy. Ot, ładuję sobie podstronę przez ajax i player flashowy nie działa (czego zdaje się nie da się debugować w firebugu). Otwarcie tej samej strony nie przez ajax normalnie działa. I jest to zwyczajnie osadzony flash, tj
<object> z trzema <param>. Poza ajaxem nie ma tam innego javascriptu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.