Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Pytania z testu php.pl i wątpliwości
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
-niebieski-
Wykonując test natknąłem się na pytanie:

Cytat
Operatory porównania przedstawiają zestawy
<, !==, <=, ==
>, <, !=, &&
+, =, ==, ||
=>, ==, ===, >
Pytanie #129 dodane przez Spanner, dnia 18.07.2007.

Zaznaczyłem ostatnią (czwartą) odpowiedź i nie została ona zaliczona, więc po rozwiązaniu testu pospieszyłem szukać i znalazłem: http://www.egrafik.pl/manual-php-2006/lang....comparison.php

Wg powyższego listingu wnioskuję, że zarówno pierwsza jak i czwarta odpowiedź powinny być traktowane jako poprawne. Mimo wszystko postanowiłem się zapytać, czy to ja coś przeoczyłem czy faktycznie w pytaniu jest błąd. Będę wdzięczny za rozwianie moich wątpliwości.

Ponadto zastanawiam się, czy nie byłoby dobrym pomysłem ujawnianie poprawnych odpowiedzi w przypadku popełnienia błędu - nie znalazłem działu/wątku poświęconego testowi więc pozwoliłem sobie założyć nowy wątek. Jeśli śmiecę to przepraszam, jestem tu jeszcze nowy smile.gif
wookieb
"=>" to nie ">="
To są kompletnie 2 różne rzeczy
-niebieski-
Faktycznie znak równości w takim porównaniu byłby na drugiej pozycji. Pozostaje mi podziękować za wskazanie błędu i uważniej czytać jutrzejsze pytania smile.gif
-niebieski-
Cytat
Jakie wartości przyjmą zmienne $a i $b:
<?php
$array1 = (1, 2, 3);
$array2 = ('a' => 1, 'b' => 2, 'c' => 3);

$a = ($array1 == $array2);
$b = ($array1 === $array2);
?>
true, true
false, true
false, false
true, false

Pytanie #39 dodane przez JaRoPHP, dnia 14.07.2007.

Tym razem sprawdziłem na swoim serwerze: $a i $b nie przyjmą żadnych wartości, bo PHP zwróci błąd przy deklaracji tablic. Po dodaniu 'array' otrzymuję false, false - tę odpowiedź zaznaczyłem i była uznana za błędną.

Cytat
Przy poniższych założeniach jaką wartość będzie miała zmienna $$zmienna

<?
$kolor = "Czerwony";
$zmienna = "kolor";
?>
Czerwony
$kolor
kolor

Pytanie #165 dodane przez m4c, dnia 18.07.2007.

Tu się już zupełnie pogubiłem. Czy aby na pewno zapis $$zmienna jest poprawny w treści pytania? Druga sprawa to short-tag otwierający - chyba niepolecany? Ostatecznie ostatnia odpowiedź nie zostaje uznana za prawidłową, a chyba powinna.
phpion
Jeśli chcesz zgłaszać uwagi do pytań w teście to do tego celu stworzony został osobny wątek i w nim się wypowiadaj (forum zamknięte dla gości, trzeba się zarejestrować). Ten temat zamykam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.