Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z pętlami.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
PeterBass
Witam wszystkich!
Mam taki problem, uczę się programowania w php, podstawy już załapałem, oprócz jednej, bardzo istotnej rzeczy.
Po co są pętle?
Jakoś nie potrafię znaleźć dla nich zastosowania... ;/
Prosiłbym Was wszystkich o odpowiedzenie na moje pytanie, najlepiej gdyby było to oparte o życiowe i przydatne przykłady. smile.gif
Bo póki co, nie widzę innego zastosowania dla pętli jak liczenie... wink.gif

Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam.
PeterBass
CuteOne
wyświetlanie wielu rekordów z bazy mysql

1.  
  2. $sql = mysql_query("SELECT * FROM table");
  3.  
  4. while($row = mysql_fetch_assoc($sql) {
  5.  
  6. echo $row['id'].'<br>';
  7. }

ps. pętle nie służą do "liczenia" tylko do wykonywania tych samych czynności X razy
PeterBass
To już zaczynam mieć jakieś pojęcie na ten temat, bardzo dziękuję. smile.gif

Pozdrawiam
PeterBass
gorden
@matino no to liczenie..

@PeterBass pętle mają wiele zastosowań. idea jest taka, aby wykonywały się do spełnienia warunku, czyli dopóki nie wydarzy się coś. a tym cosiem może być wszystko. można też używać ich do operowania na czymś, czego nie znamy. typu nie wiemy ile plików jest w katalogu. po co się męczyć funkcjami, warunkami żeby poznać ich liczbę (co - o ile się nie myle - zabiera więcej transferu i miejsca), jeżeli można użyć jednej pętli i operując na zmiennych podstawiać dane tam. a jeśli jeszcze bez pętli chcesz wyświetlić tak ogromne ilości.. bez pętli, operując na bazach danych ani rusz. argumentów jest wiele. jestem pewien, że w końcu trafisz na sytuację, która zmusi Cię do użycia pętli, wtedy sam się przekonasz, jak taka mała instrukcja jest przydatna
Fifi209
Cytat(gorden @ 23.05.2011, 22:18:20 ) *
@PeterBass pętle mają wiele zastosowań. idea jest taka, aby wykonywały się do spełnienia warunku, czyli dopóki nie wydarzy się coś. a tym cosiem może być wszystko.

Wróć, w programowaniu wyróżniamy dwa typy pętli, jedna działa na zasadzie licznika, przykładem będzie tutaj pętla for - z góry wiemy ile razy pętla ma się wykonać, druga do czasu kiedy warunek jest spełniony, przykładem będzie tutaj while - póki warunek spełniony - np. póki odbieramy dane, to pętla działa.

Cytat(gorden @ 23.05.2011, 22:18:20 ) *
typu nie wiemy ile plików jest w katalogu. po co się męczyć funkcjami, warunkami żeby poznać ich liczbę (co - o ile się nie myle - zabiera więcej transferu i miejsca)

Jakiego transferu i miejsca? Zużywanie zasobów typu czas procesora czy pamięci to tak, ale żaden transfer.
PeterBass
Oooo, na takie odpowiedzi czekałem. biggrin.gif
Mam zajęcie na jutro, bardzo Wam dziękuję. smile.gif

Pozdrawiam
PeterBass
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.