Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Jak przekazac pytanie SQL na inna strone?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Vigorator
Witajcie.

Mam taki problem i nie wiem jak go ugryzc.

Powiedzmy ze mam portal spolecznosciowy w nim zdjecia. Chcialbym zrobic przegladarke zdjec ale tylko znajomych z moich kontaktow.
Chcialbym aby pytanie SQL bylo przekazane na inna strone ze zdjeciami zeby tam nawigacja prowadzila do tych zdjec z poprzedniej strony. :/

Tzn jest lista fotek juz przefiltrowana pytaniem i jak klikam na zdjecie to laduje sie strona z duzym zdjeciem, ale nawigacja juz nie jedzie po kolei...

To mam przekazac cale pytanie SQL do sesji i stamtad je odczytac?

Czy mozna to zrobic na jakis innym sposob?

Z gory dzieki
Krzysiek
nekomata
Jak dla mnie jest parę rozwiązań :
1.cUrl - łączysz się do swojego własnego server'a podając się za przeglądarkę + preg_match_all , takie coś jest dobre na pobieranie danych z innych (nie swoich) stron , w tym przypadku - bezsens .
2.Piszesz sobie plik php z dostępem do bazy , zapytania pobierane w formie get + osobny get (jakies md5 albo coś) z hasłem które musi się zgadzać , dane wpuszczasz w array + json - średnio .
3.Bezpośrednie połączenie MySQL z innego serwera - najlepsze z powyższych .

Jestem pewien że ktoś jeszcze podsunie inne rozwiązania , ale jestem trochę śpiący więc mam nadzieję że mi wybaczysz.
Vigorator
No tak ale to wszystko jest na moim serwerze i na mojej stronie... nie musze sie laczyc z innymi serwerami ani z innymi bazami.

Tylko nie wiem jak zapamietac pytanie SQL :/
thek
A czemu nie możesz tego wpuścić do sesji... Niekoniecznie nawet samo sql, ale nawet już przetworzone dane w formie jakiejś tablicy. Nie katujesz ani serwera ani bazy dublowaniem zapytania, ale tworzysz w sumie cache smile.gif
Vigorator
A moze zapisac do sesji tylko id_zdjec zeby zachowaly taka sama kolejnosc. pozniej pytac tylko baze o poszczegolne id zdjecia pobierane z sesji?

Dobry pomysl?
nekomata
Cały wynik w formie tablicy w sesje wrzuć , problem solved . Ja ci napisałem rozwiązania jakbyś miał 2 osobne strony na 2 osobnych serverach , jak masz wspólne sesje to niema sensu się bawić w powyższe.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.