Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] [SOLVED]frontend i backend
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
janek9
Witam,

Piszę ponieważ nie mogę rozwiązać problemu. Mianowicie mam 2 aplikacje: frontend i backend. Frontend służy tylko i wyłącznie do przeglądania treści bez konieczności logowania się np. domena/profile/12387, natomiast gdy user wpisze w adresie domena.pl ma go przekierowywać na backend.
Z przełączaniem się między aplikacjami sobie poradziłem - https://github.com/rande/swCrossLinkApplicationPlugin

problem w tym, że w index.php mam domyslnie ustawione frontend, zeby ktos kto nie jest zarejestrowany lub zalogowany mogl przegladac tresc np. domena/profile/23123. Jezeli kliknie na domena.pl musi go przekierowac do backendu. Zrobilem, ze w homepage we frontendzie umiescilem przekierowanie do homepage backendu, niestety nie dziala to.

W app.yml mam tak:

1. all:
  2. swToolbox:
  3. cross_link_application:
  4. frontend:
  5. autoregister: true
  6. enabled: true
  7. load:
  8. backend:
  9. routes:
  10. - homepage
  11. env:
  12. dev: 127.0.0.1:8888/backend.php
  13. prod: 127.0.0.1:8888

Moje pytanie: czy ktokolwiek z Was już zrobił taką funkcjonalność ? Jest to podobne jak na facebook. Dostaniesz linka do czyjegos profilu to mozesz go obejrzec bez koniecznosci logowania sie, natomiast gdy klikasz w logo przekierowuje do logowania lub rejestacji - chce uzyskac taki sam efekt.

Bede wdzieczny za nakierowanie lub pomoc smile.gif

Problem rozwiązany. Gdyby ktoś potrzebował odpowiedzi, zapraszam na PW.
destroyerr
O pomoc prosiłeś publicznie więc dlaczego nie podasz rozwiązania też publicznie?
janek9
Cytat(destroyerr @ 6.06.2011, 17:39:04 ) *
O pomoc prosiłeś publicznie więc dlaczego nie podasz rozwiązania też publicznie?

Prosiłem, ale nie uzyskałem odpowiedzi.

Oto rozwiązanie w skrócie:

1. Zaciągamy plugin: https://github.com/rande/swCrossLinkApplicationPlugin i aktywujemy w projectConfiguration.class.php
2. Konfigurujemy wszystko według specyfikacji w pluginie
3. Ustawiamy w pliku index.php środowisko frontend (w moim przypadku)
4. w pliku routing.yml aplikacji frontend definiujemy wpis homepage z url / i z wybranym przez nas modulem oraz akcja
5. w tym module, akcji w srodowisku frontend, ustawiamy przekierowanie do backendu

1. public function executeRedirect(sfWebRequest $request)
  2. {
  3. return $this->redirect('@backend.homepage');
  4. }

6. W pliku routing.yml backendu, ustawiamy rowniez wpis homepage, ale z innym adresem url np. url: /home
7. W pliku .htaccess wpisujemy:

1. RewriteCond %{REQUEST_URI} ^/home/?
  2. RewriteRule ^(.*)$ backend.php [QSA,L]

8. symfony cc

Dodatkowo u siebie zrobilem modul rejestracji, w ktorym przez filtr i htaccess dostep jest mozliwy tylko wtedy kiedy osoba nie jest zalogowana.
Jezeli ktos bedzie mial problem chetnie pomoge

Jezeli ktos zna lepsze rozwiazanie - prosimy o post smile.gif

Pozdrowienia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.