Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne][PHP]ImageMagick - zaawansowane zaznaczenie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sweter
Witam,
chciałem stworzyć zespół klas, który umożliwiałby zaawansowaną edycję plików graficznych. Wszystko miało by działać oczywiście w oparciu o ImageMagick smile.gif
Jednak natrafiłem na problem... Ale po kolei: aby zaznaczyć fragment zdjęcia i zrobić z nim coś należy zrobić tak:
  1. $ob[0] = $ob[0]->getImageRegion(100,400,0,0); //wycina fragment obrazka
  2. $ob[0]->modulateImage(100, 0, 100); // desaturacja
  3. $obiekt->compositeImage($ob[0], $ob[0]->getImageCompose(), 0, 0); // wklejamy z powrotem

Jako że chciałem, aby moja aplikacja była bardzo pro smile.gif chciałem, aby można było dowolnie dodawać, odejmować i odwracać zaznaczenia. I tutaj pojawił się problem, bo jak w takim razie wykonać jakąś czynność (w tym przypadku desaturację) na dowolnym zaznaczeniu?
Czekam na ciekawe pomysły i pozdrawiam smile.gif
zbig
Witam !

--> Workspace uzytkownika na stronie
--> js ( dynamiczne zaznaczanie fragmentu zdjecia , lub inna operacja)
--> evantHandler ( reagujacy na onCostam )
--> Ajax
--> php+ImageMagick ( obrobka zdjecia )
--> response
--> Workspace uzytkownika na stronie .

Tak bardzo schematycznie, chociaz w rzeczywistosci jest to bardziej skomplikowane.
Robilem juz cos podobnego, ale to syzyfowa praca, dlatego dalem sobie spokoj.
Ale niemniej jednak zycze powodzenia.

Pozdrawiam.
sweter
Oj nie o to mi chodziło smile.gif
Chodzi mi o warstwę algorytmiczną, która powiedziałaby mi które piksele należą, do zaznaczenia i w jakim %.
Częściową odpowiedź znalazłem przeszukując Google pod hasłem "drzewo 4 bitowe". Dzięki kilku przykładom dowiedziałem się jak ustalić, przez które piksele przechodzi krawędź zaznaczenia. Jednak teraz pozostała mi zagwostka jak sprawdzić które piksele całkowicie (nie) należą do zaznaczenia?
Jak powinien wyglądać taki algorytm? Nie proszę o kod, bądź schemat, ale o wyjaśnienie w jaki sposób można jednoznacznie stwierdzić, które piksele są odpowiedzią na powyższe pytanie.
Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.