Zastanawiałem nad zapisem wyników końcowych z JS do pliku XML za pomocą Ajaxa.
Taka komunikacja klient-serwer ,serwer-klient gdzie warstwą pośredniczącą byłby plik xml, które przechowywałyby dane .Czy taka komunikacja ,byłaby optymalna??Wszakże nie ,byłoby requestów dotyczących jednej strony i generowania sztucznego ruchu.
O co mi chodzi:
1.Wpisujemy do pola input zmienną
2. Za pomocą onclick w jakimś przycisku, zasysamy ją do JS ,i jak tam kto chce(przerabiamy dodajemy klasy itp.).
3.Wynik końcowy za pomocą Ajaxa przesyłamy do pliku xml zamiast np.z powrotem na stronę poprzez url.
4.Zamiast $_GET, odczytujemy dane za pomocą $xml = new SimpleXMLElement($xmlstr);
Co sądzicie o takim rozwiązaniu???Może bredzę,ale zastanawia mnie, bo nie byłoby wtedy callbacka na serwer co
zmniejszyłoby sztuczny ruch na serwerze,nie trzeba by było używać requesta $_GET do odebrania danych zwrotnych.
Nie wiem o ile jest to możliwe,to byłoby to chyba bardziej optymalne rozwiązanie jeśli chodzi o o komunikację klient-serwer.
Nie wiem,jeśli ten post jest od rzeczy to prosiłbym administratorów o jego usunięcie.Naprawdę interesuje mnie taki sposób komunikacji klient-serwer o ile jest możliwy.