Mam sobie jedna stronke html i php:
if($kat = new RemoveDir("'./katalog'")){ } $kat->readDir();
a tutaj mam sobie taka klase:
<?php Class RemoveDir{ var $dirRemove; public function RemoveDir($dirToRemove){ $this->dirRemove = $dirToRemove; } if($dir){ } }else{ } } } ?>
Oczywiscie nie dziala. W kolko wyskakuja jakies problemy. Ten tutaj mowi cos takiego:
Warning: opendir('./katalog') [function.opendir]: failed to open dir: No such file or directory in /home/ [adres] on line 14
Tyle ze jezeli zamiast $this->dirRemove wpisze $dirRemove to nie ma bledu tylko wyskakuje info "nie mozna otworzyc kataslogu" czyli wykonuje sie ta czesc kodu:
}else{
echo "nie mozna otworzyc kataslogu";
}
Nic nie kumam z tego jezyka.... zamiast sie go uczyc, poswiecam mase czasu na szukanie beznensownych bledow w banalnych rzeczach.... Wczesniej 30 min szukalem dlaczego nie dziala mi klasa, gdzie zamiast konstruktora takiego samego jak nazwa (RemoveDir), wpisalem "niby zalecany" _construct ktory oczywiscie traktowalo jak normalna funkcje a nie jak konstruktor (uzywam bluefish`a wersja 2.0.3).
Moje pytanie:
jak przekazac parametry do funkcji,
jak wywolac funkcje w konstruktorze (jezeli w konstruktorze napisze:
public function RemoveDir($dirToRemove){ $this->dirRemove = $dirToRemove; }
wywala jakis blad.
Dlaczego takie echo sie nie wykona:
public function RemoveDir($dirToRemove){ $this->dirRemove = $dirToRemove; echo "pisze pisze i nic" }
skoro owe echo jest w konstruktorze i (teoretycznie) powinno sie wykonac, kiedy w indexie tworze instancje tej klasy.