Tworze pewną aplikację bazodanową, w formularzu który dodaje dane do bazy znajduje się kilka pól typu:
znajduje się również pole, które jest uzupełniane poprzez pobranie pewnych danych z bazy. Kod php na wstępie pliku:
<?php require "../config.php"; //połączenie do bazy $sql_statement="select nazwa from klient"; ?>
Wyniki zapytania (nazwy klientów) są wyświetlane przez pole typu select:
<td align=right width=25%>Klient</td> <td width=75%> <select style=width:90% name="klient" size=5 onchange=szukajatr()> <?php $nazwa=$row['nazwa']; </select> </td>
Znajduje się tutaj funkcja onchange=szukajrodzaj()
Powoduje to, że w momencie kliknięcia na jakąś opcję
na liście wykonywana jest funkcja szukajrodzaj()
Załóżmy, że mamy na liście 3 wyniki:
klient1
klient2
klient3
Mam problem z utworzeniem funkcji JS w taki sposób aby po kliknięciu na jakiś rekord,
jego nazwa była przekazywana dalej do formularza php, który wykona zapytanie:
SELECT rodzaj FROM sprzet WHERE klient="klient_kliknięty_na_liście"
następnie te atrybuty będę wyciągał z bazy i wyświetlał na innej liście.
W skrócie, chodzi mi o to aby lista nr 2 była uzupełniana w zależności od tego co zostanie wybrane na liście nr1.
Gdzieś czytałem, że można zrobić niewidoczny formularz, który będzie uzupełniany przez JS, ale nie wiem jak to można by zrobić..
Proszę o podpowiedz jak utworzyć taki javascript, który mi pobierze nazwę i przekaże do pliku php, który już sobie ją odczyta i przetworzy,
jak php zrobić wiem, ale z tym JS mam wielki problem, prosiłbym o jakieś wskazówki... linki gdzie o tym piszą.... etc...