Wiem ze ten temat się przewijał kilka razy na forum ale żadne rozwiązanie tam podane nie rozwiązało mojego problemu:
Mam taki formularz narazie prosty:

Uploaded with ImageShack.us
i do niego podpięty skrypt PHP który wysyła maila do mnie i na adres podany w formularzu jako potwierdzenie ze się coś takiego wysłało:
<?php require("class.phpmailer.php"); $mail = new PHPMailer(); $mail->IsHTML(true); //$mail->SMTPSecure = "ssl"; // sets the prefix to the servier $mail->SMTPAuth = true; // enable SMTP authentication $mail->IsSMTP(); // telling the class to use SMTP $mail->FromName = "Firma Apple"; $mail->Host = "www.poczta.fm"; // SMTP server $mail->From = "dojek@poczta.fm"; $mail->Username = "##########"; $mail->Password = "................."; $mail->Port = 587; $mail->AddAddress("dojek@poczta.fm"); $mail->Subject = "Formularz kontaktowy ze strony od firmy:$nome"; $mail->Body="Dane z formularza kontakowego! <br><br>Wiadomość: $mensagem<br><br> Dane firmy: $nome<br><br>e-mail kontakowy: $email"; $mail->WordWrap = 50; $mail->CharSet="utf-8"; if(!$mail->Send()) { } else { } $mail = new PHPMailer(); $mail->IsHTML(true); //$mail->CharSet="utf-8"; $mail->SMTPAuth = true; // enable SMTP authentication $mail->IsSMTP(); // telling the class to use SMTP $mail->Host = "www.poczta.fm"; // SMTP server $mail->FromName = "Firma Apple"; $mail->From = "dojek@poczta.fm"; $mail->Username = "##########"; $mail->Password = "................."; $mail->Port = 587; $mail->AddAddress("$email"); $mail->Subject = "potwierdzenie wysłania formularza kontaktowego ze strony"; $mail->Body="Witaj,<br>Jest to wiadomość potwierdzająca wysłanie do nas formularza kontaktowego: <br><br>Wiadomość: $mensagem<br><br> Dane firmy: $nome<br><br>e-mail kontakowy: $email"; $mail->WordWrap = 50; if(!$mail->Send()) { } else { } $txt = '' ; foreach( $_POST as $key => $value ) { $txt .= $key.': '.$value.'<br/>'."\r\n" ; } ?>
Problem w tym ze mail przychodzi jako UTF-8 tylko polskie znaki się pojawiają tylko w tekście który jest przesyłany jako HTML, natomiast to co jest przesyłane co ktoś wpisał do formularza to tam się pojawiają krzaczki.
Wygląd maila:

Uploaded with ImageShack.us
Jak widać w kodzie mam wpisane
$mail->CharSet="utf-8";
ale to tylko pomaga dla tekstu który jest ręcznie wpisywany żeby szedł na maila.
Dzieki z góry za pomoc, bo przy formularzu zostały mi tylko 3 rzeczy i mógłbym skończyć już stronę