Cytat(CuteOne @ 6.07.2011, 23:30:52 )

Nie widzę powodu aby rezygnować z bazy danych na rzecz XML do tego typu działań. Po pierwsze nie trzeba tworzyć nowej tabeli dla każdego jeżyka wystarczy:
id | kraj | key | value
1 | 1 | 'pokaz' | 'show'
1 | 2 | 'pokaz' | 'pokaz'
Małe wyjaśnienie:
- kraj = 1 -> np. english, 2->polski, 3->euroazjatycki itd. Pobierasz tylko te dane, które mają odpowiedni język
- key czyli wywołując $lang['pokaz'] zmienna ta zwraca "show" dla angielskiego lub "pokaz" dla polskiego
Czyli tak naprawdę czeka mnie przeprojektowanie bazy danych, dodanie do każdej tabeli kolumny lang, wtedy przy wyborze języka automatycznie do bazy powinna dodawać się informacja o języku, i automatycznie po wyborze strona.pl/en/ miałby się ustawiać język. Także czeka mnie przeprojektowanie kilku klas a w szczególności drzewa nawigacji. Aczkolwiek, to może nie być takie trudne bo gdy dodam do root odnośnik en, pl, fr, automatycznie treść będzie tworzona dla tych języków.
Co do tłumaczenia elementów stałych to jest banał, moje pytanie raczej tyczyło się samego zaprojektowania, sposobu tworzenia treści w wielu językach, rozwiązania zaprojektowania samego mechanizmu, struktury tabel itp.
Dziękuje za odpowiedzi.