Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony][Propel] Relacje w bazie, skrypt ogłoszeń
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Xeor
Witam,

Wykonałem relację przez MySQL Workbench'a, tabele w bazie mam 4:

ogloszenia
wojewodztwa
miasta
dzielnica
ulica

ogloszenie posiada klucze obce:

wojewodztwa_id
miasta_id
dzielnica_id
ulica_id

wojewodztwa nie posiada klucza obcego:

Tablela Miasta posiada klucz obcy wojewodztwa_id

Tabela dzielnica posiada klucz obcy miasta_id

Tabela ulica posiada klucz obcy dzielnica_id

I teraz gdy biorę Nowe ogłoszenie, lub edycję to mam dostęp do wszystkich np. województw i miast, a chciałbym uzależnić wybór miast od województwa które wybrałem, oraz wybór dzielnicy od miasta i wybór ulicy w zależności od wybranej dzielnicy.

Nakierujcie mnie chociaż z czego skorzystać, bo rozumiem że muszę skonfigurować formularz, ale dopiero zaczynam przygodę z Symfony i potrzebowałbym pomocy.
kudlatypawelek
Cześć !

Z tego co rozumiem na początku dostępne są wszystkie opcje. Po wybraniu określonej chciałbyś ograniczyć kolejne wybory do pewnego podzbioru. O ile to właśnie chcesz osiągnąć to chyba zasadnym jest zastosowanie AJAXA do wypełniania pół formularza. Przy każdym wyborze (zakłądam, że z listy rozwijalnej) podczep zdarzenie pobierające daną informację. Następnie w akcji wyciągaj podzbiory związane z daną opcją i ponownie renderuj partiala. Jeżeli zaś chcesz od razu dokonać wstępnej prepopulacji to wyłuskacj interesujące Cię podzbiory i ustaw je jako dane wejściowe selectów.
Xeor
Chcę dokonywać w trakcie, tylko nie wiem jak podpiąć zdarzenie pod formularz, wiem że forum nie jest od prowadzenia kursu, ale jakiś prosty przykład bądź link. Mógłbyś pomógł.
kudlatypawelek
Jeżeli możesz poczekać do weekendu to spróbuję usiąść i wygenerować pusty projekt z podobnym do Twojego formularzem i jego obsługą. Dawno nie siedziałem z Propelem, więc tak super z marszu Ci nie podam odpowiedzi, zresztą jest tu sporo zależności [no może przesadzam] + jQuery do tego.

Mam projekt w formie przykładu. Mogę podesłać Ci go na maila. Pisz na PM.
Gribo
przecież to proste jak budowa cepa :
użyj do zmiany wartości jQuery i tak w krokach:
na onChange selecta z woj. ustaw ajaxa do akcji q której propelem wyciągasz miasta z id który został wybrany w select
jak wyciągniesz już te miasta to odpowiedź ajaxa powinna być tablica id=>nazwa którą zamieszczasz do opcji wyboru miasta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.