Witam,
Wykonałem relację przez MySQL Workbench'a, tabele w bazie mam 4:
ogloszenia
wojewodztwa
miasta
dzielnica
ulica
ogloszenie posiada klucze obce:
wojewodztwa_id
miasta_id
dzielnica_id
ulica_id
wojewodztwa nie posiada klucza obcego:
Tablela Miasta posiada klucz obcy wojewodztwa_id
Tabela dzielnica posiada klucz obcy miasta_id
Tabela ulica posiada klucz obcy dzielnica_id
I teraz gdy biorę Nowe ogłoszenie, lub edycję to mam dostęp do wszystkich np. województw i miast, a chciałbym uzależnić wybór miast od województwa które wybrałem, oraz wybór dzielnicy od miasta i wybór ulicy w zależności od wybranej dzielnicy.
Nakierujcie mnie chociaż z czego skorzystać, bo rozumiem że muszę skonfigurować formularz, ale dopiero zaczynam przygodę z Symfony i potrzebowałbym pomocy.
kudlatypawelek
7.07.2011, 08:11:20
Cześć !
Z tego co rozumiem na początku dostępne są wszystkie opcje. Po wybraniu określonej chciałbyś ograniczyć kolejne wybory do pewnego podzbioru. O ile to właśnie chcesz osiągnąć to chyba zasadnym jest zastosowanie AJAXA do wypełniania pół formularza. Przy każdym wyborze (zakłądam, że z listy rozwijalnej) podczep zdarzenie pobierające daną informację. Następnie w akcji wyciągaj podzbiory związane z daną opcją i ponownie renderuj partiala. Jeżeli zaś chcesz od razu dokonać wstępnej prepopulacji to wyłuskacj interesujące Cię podzbiory i ustaw je jako dane wejściowe selectów.
Chcę dokonywać w trakcie, tylko nie wiem jak podpiąć zdarzenie pod formularz, wiem że forum nie jest od prowadzenia kursu, ale jakiś prosty przykład bądź link. Mógłbyś pomógł.
kudlatypawelek
11.07.2011, 07:52:02
Jeżeli możesz poczekać do weekendu to spróbuję usiąść i wygenerować pusty projekt z podobnym do Twojego formularzem i jego obsługą. Dawno nie siedziałem z Propelem, więc tak super z marszu Ci nie podam odpowiedzi, zresztą jest tu sporo zależności [no może przesadzam] + jQuery do tego.
Mam projekt w formie przykładu. Mogę podesłać Ci go na maila. Pisz na PM.
Gribo
11.07.2011, 09:12:05
przecież to proste jak budowa cepa :
użyj do zmiany wartości jQuery i tak w krokach:
na onChange selecta z woj. ustaw ajaxa do akcji q której propelem wyciągasz miasta z id który został wybrany w select
jak wyciągniesz już te miasta to odpowiedź ajaxa powinna być tablica id=>nazwa którą zamieszczasz do opcji wyboru miasta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.