Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Metoda w kontrolerze
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cer98
To mój kontroler, który mam wszyty w widok. Modele to klasa formularza (bazy, walidacji):

1. $time= $method->function($method->dataGet['post'],$method->dataGet['session']);
  2.  
  3. if($bossTime){
  4. $method->function($method->dataGet['post'], $param2);
  5. } else {
  6. $method->displayErrors();
  7. }

Jak wyglądają funkcje pisane przeze mnie, czy metody mają być inaczej zapisywane ?

Jeśli wywołuję metodę i ona jest używana tylko, jeśli ktoś naciśnie usuń, edytuj jak ją "zawiesić" do tego momentu ? Bo na razie jak wchodzę na stronę, to wszystkie metody uruchamiają się, mam to wrzucone w if, i że jeśli true to uruchom albo jeśli coś jest w get, ale to nic nie daje.

Nie wiem czy to jest dobrze, z tymi ifami, $_GET zamiast $this->zmienna itd.
skowron-line
Poczytaj o tym
http://phpedia.pl/wiki/MVC
albo zainteresuj się jakimś frameworkiem na początek może być kohana jest dość prosta więc w sam raz żeby się podciągnąć w temacie.
cer98
Czytałem dość sporo, jednak nie uzyskałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.

Nikt nie pokaże przecież gotowego kontrolera do składaka, a mi chodzi o to, czy mój pierwowzór składaka ma prawo żyć.

Tzn. w kontrolerze definiuje akcje, przekazuje do instancji, definiuje metody o to w tym chodzi ?

Metoda to klasy na formularze, bazę, walidacje.

O szablonach nie ma co dyskutować, w sieci jest tylko jeden dobry oprócz smarty i bez licencji (chętni pw).

skowron-line
MVC

M - Model, pobiera dane z bazy/xml/xls/json/txt/ini i z każdego miejsca w którym są przechowywane, tu też przeprowadza się walidację danych otrzymanych z formularzy
V - View, czyli widok czyli wszystko to co widzi user pdf/xls/html/pdf
C - Controller, łaczy model z widokiem

jak poprzednio odsyłam Cię do Kohany, pobierz źródła i poczytaj tutka i usergajda
cer98
nie potrzebuje uczyć się kohana, wiem czym różni się od symphony i to mi wystarczy.

Jak bym chciał uczyć się gotowych rozwiązań, opanowałbym też smarty.

Wolę napisać własny framework składak.

mam pytanie czy używać koniecznie PDO ?
CuteOne
Z takim podejściem to ty chłopak daleko nie zajedziesz... jak to powiedział pewien mądry facet "wiedzieć co to MVC nie znaczy pod MVC umieć pisać". Zobacz w źródła frameworków jak piszą takie rzeczy ludzie mądrzejsi bo Twój kod wygląda jak mięso z parówki - trochę miesa, trochę włosów zaprawione kopytami

ps. a czym Kohana różni się od Symphony?
cer98
kohana to zbiór bibliotek
CuteOne
Udajesz mądrego mając minimalną wiedzę o frameworkach... do tego wypinasz się na rady Skowrona, który ma w temacie większe pojęcie od Ciebie więc tak jak mówiłem daleko tak nie zajedziesz

ps. bibliotek? rozumiem, że masz na myśli "funkcjonalności" więc powiedz mi czym różni się pod tym względem (lub innym) kohana od symphony
cer98
do zamknięcia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.