Zebyś Ty widział jak niektórzy piszą systemy mailingu to byś się zdzwił. Poza tym chyba nie bierzesz pod uwage jednego: mailing to nie zawsze "Bierz WYSIWYG i pisz całą treść mailingu"

Powiedziałbym, że ze względu na głupotę piszących takie coś to najgorszy sposób przechowywania mailingu do wysyłki. Musi obowiązywać pewien stały szablon. User powinien mieć możliwość eduycji jedynie wąskiego wycinka maila. Reszta powinna być niezmienna. W takim wypadku w bazie trzymany jest jedynie fragment i chyba nie powiesz mi, że przy każdym przejściu pętli lub co uruchomienie kolejnego cyklu crona byś go na nowo generował? Jeśli w moim skrypcie daje userowi 2 pola do uzupełnienia i opcjonalnie checkboxy do włączenia ewentualnych elementów dodatkowych + resztę layoutu maila generuję z automatu to niestety, ale srednio mi się to nada, zwłaszcza w chwili gdy pewne elementy maila zawierają jeszcze szablon do zmiany z użyciem preg_replace w stylu {username}, a dodatkowo może się nałożyć jednoczesna wysyłka kilku mailingów w jednym przebiegu cron-a, z czym też nie każdy skrypt sobie dobrze radzi.
Dobrze przemyslany skrypt wysyłający jest niewrażliwy na edycję mailingu, ponieważ go generuje w zasadzie tylko raz, gdy zaczyna wysyłkę, a jeśli zmiana następuje w trakcie wysyłki to ów wygenerowany usuwa i skrypt powinien sam sobie poradzić z jego ponownym utworzeniem. Odpada masa IFow, kombinowania z datami i zapychaniem bazy nadmiarowymi informacjami

Przykładowo gdy u mnie w skrypcie rusza mailing to sprawdzam czy istnieje już wygenerowany w bazie o tym id. Jesli tak - korzystam, jeśli nie - tworzę i wrzucam do bazy jako cache oraz w skrypcie do tablicy z indeksem równym id. Jeśli w trakcie wysyłki nadpisze mailing to usuwam ów wygenerowany z bazy a dodatkowo sprawdzam czy nie zmieniła mi się grupa docelowa adresatów (mam skrypt gdzie mogę to określać) i modyfikuję kolejkę tak, by uwzględniło zmiany dla userów, którym jeszcze nie wysłało maila. Ogólnie jest więcej zabawy niż myślisz bo skrypt jest bardziej rozbudowany niż "napisz mailing i wysyłaj wszystkim". Jeśli dochodzą do tego grupy uzytkowników, szablony, wysyłki cykliczne, statystyki, obsługa newslettera dynamiczna (wstrzymywanie, wznawianie i edycja w locie) i trochę innych bajerów to mailing przestaje być banalnym skryptem.