Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Upraszczanie metod i funkcja data
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
cer98
1. Jak prościej zapisać wyrażenie:

1. $object= new klasa;
  2.  
  3. if($object->checkSession($object->dataGet['sessionId']) && !empty($object->dataGet['Time'])) { // zwraca true, false
  4. $object->validateValue($object->dataGet['Boss'],$object->dataGet['Time']); // zwraca true, false
  5. }
  6.  

Każda metoda ma 2 parametry, jeśli napiszę

1. $zwroc = $object->validateValue($object->dataGet['Boss'],$object->dataGet['Time']);

Dostaję brak definicji zmiennej $zwroc (Notice: Undefined index). Mógłbym to ominąć, ale jednak wyrzuca błąd w najnowszej wersji php.

2. Jak mogę upraszczać sposoby odwołania się do metod ?

3. Potrzebuję do daty dodać określoną liczbę godzin i jak jest więcej niż 24 dni. Znalazłem taki skrypt w jednym z tutoriali:

1. $data = date('d-m-Y')
  2. $data = new DateTime($data);
  3. $data_ = '+0 week 1 days 1 hours 40 minutes';
  4. $data->modify($data_); // 16-07-2011 16:40
  5.  
  6. return $data->format('d-m-Y H:i');
  7.  
  8.  
  9. // linijka w warning i fatal odnosi się do ywolania metody w index.php nie skryptu
  10.  
  11. Warning: date()
  12. Fatal error: Uncaught exception 'Exception' with message 'DateTime::__construct() It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected 'Europe/Paris' for '2.0/DST' instead

Co jest nie tak ?
nospor
ad1)
$zwroc okreslasz tylko w IF wiec raz określisz a innym razem nie określisz. Nic więc dziwnego, że w dalszej części kodu, moze się zdarzyć, że $zwroc nie istnieje.

ad2) Nie kumam

ad3) Komunikat błędu czytał? Wyraźnie napisano, że nie masz okreslonej strefy czasowej. Określ więc strefę czasową
cer98
moje metody wyglądają jak flaki z parówki jak mogę je wrzucić do zmiennych, jeżeli przyrównanie do zmiennej nie działa ?
nospor
sorki, ale nadal nie kumam.
cer98
do zamknięcia
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.