Witam
W programowaniu stron WWW raczkuję i szczerze mówiąc nie wiążę z tym przyszłości z powodu tragicznego gustu pod względem estetyki moich tworów... Ale do rzeczy.
Otóż zrobiłem sobie w PHP listing plików i folderów z kilkoma zmianami wizualnymi i dodatkami, w porównaniu do "Index of" z Apache. Zmiany obejmowały opisy plików i katalogów, dopracowanie wizualne, oraz możliwość dobierania ikon do typów plików przez edycję pliku tekstowego na FTP, jak i dziedziczone (lub nie) nagłówki katalogów do edycji własnej. W każdym razie plik index.php siedzi w katalogu "pliki" na serwerze, i odtąd zaczyna się surfowanie po strukturze katalogów.
Żeby więc obejrzeć zawartość katalogu /pliki/x/y trzeba użyć adresu (przykładowa domena, całość stoi na darmowym hostingu):
hxxp://www.strona.netne.net/pliki/?d=x/y (1)
No nieładnie to ?d= wygląda. Ładnie byłoby użyć po prostu:
hxxp://www.strona.netne.net/pliki/x/y (2)
Po pierwsze więc, zmieniłem skrypt, by do kolejnych (i poprzedniego) katalogów uzyskiwało się dostęp przez adres typu (2), a nie (1).
Później zrobiłem taki .htaccess, który wrzuciłem do głównego katalogu (na początku ustaliłem sobie swoją stronę 404):

Kod
ErrorDocument 404 /.sys/404.htm
Options +FollowSymLinks
RewriteEngine On
RewriteRule ^pliki/([-A-z0-9/]+) /pliki/?d=$1 [R,NC]

No i to nawet działa - jeżeli wpiszę (lub w wyniku kliknięcia w katalog w listingu uzyskam łącze) adres (2), to mi w pasku adresu wyskakuje zrazu adres (1), po czym wszystko ładuje się poprawnie.
Mam takie pytanie: Jak zrobić, żeby to było robione implicite - bez tej zmiany w pasku adresu. Po stronie klienta niewiele da się zrobić, podejrzewam więc, że coś muszę zmajstrować w tym .htaccess, by serwer odbierał adresy typu (2) i tłumaczył wewnętrznie to na (1).

Nie chodzi mi tu o walor estetyczny nawet, ale jak np. pobieram zawartość katalogu z podkatalogami Wgetem nawet z opcją -np (no parent directory), to adres (1) umożliwia pobranie katalogu wyżej, bo wygląda jak strona na tym samym poziomie.