Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]require a wielkość liter
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Octobus
Mam taki skrypt który buduje menu po nazwach katalogów. Nazwa katalogu to małe i wielkie litery które muszą być małe i duże, nie mogę zmienić tej nazwy ani wielkości liter. Potrzebuje teraz wykonać require które nie rozróżnia wielkości liter. Jak dam np require('Cos.php') to mi includuje cos.php którego nie ma ...
nospor
require nie ma nic do rozrozniania wielkosci liter. Jak wpisze tak będzie i require tu nic nie zmienia.

Jesteś pewien że podałes właściwą ściezkę do skryptu? Może jest w innym katalogu niż myślisz.
Octobus
Sprawdzalem recznie adresem i wchodzilo. Jeśli folder jest z duzych liter nie wchodzi ;/ ale jesli jest z malych a ja podaje w sciezce duze tez nie wchodzi wiec moze masz racje. Sam nie wiem ... tak czy inaczej nie wchodzi.
nospor
Cytat
Sprawdzalem recznie adresem i wchodzilo
Jak ręcznie sprawdzałeś?

Wiesz co to jest struktura katalogów, ścieżki?

Jeśli masz katalogi:
ala
ala/jola
ola

i skrypt odpalasz z
ala/jola/skrypt.php
i w nim includujesz
cos.php
które leży w ola to ci nie zadziała.
Musisz robic
../../ola/cos.php
a nie
cos.php

Może ty to wszystko wiesz i może problem jest w czym innym. Ale nie pokazałeś swojej struktury, nie pokazales jak dokładnie wyglada Twoja sciezka, wiec wysuwam najbardziej prawdopodobny blad - że żle podajesz ścieżkę.

I jeszcze słówko odnoście wielkości liter:
jeśli pracujesz na linuxie, to serwer rozróżnia wielkości liter. Jeśli więc przykładowo plik nazywa się Cos.php a ty wywołasz cos.php to go nieznajdzie, nawet jeśli ścieżka będzie poprawna.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.