Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [symfony][zf][kochana]Który framework jest przyszłością?
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
daniel1302
Witam, ostatnio mało tutaj pisałem, ponieważ moja wiedza oraz istniejące posty potrafiły pomóc w moich problemach.

Całe ostatnie dwa lata zajmowałem się OOP. Poznałem CI, oraz wiele możliwości(i nie możliwości) OOP w PHP 5.3. Postanowiłem, że napisze swój framework, lecz po namysłach i straconym miesiącu doszedłem do wniosku, że trudna będzie stworzyć wsparcie takie ma Kohana czy ZF.

Na mojej wiedzy już troche pieniędzy zarobiłem. Ostatnio zaproponowano mi na dołączenie do grupy piszącej bibliotekę do obsługi jakiegoś tam formatu 3D w php.
Miałbym zajmować się stroną internetową lecz wymagają znajomośc jednego z poniższych frameworków:
Kohana PHP
symfony
Zend Framework

I tutaj pojawia się problem, ponieważ miałem styczność tylko z CI. Patrzyłem na różne przykłady i ZF odpada(jak dla mnie zbyt to za duże i tylko utrudnia prace w średnich i małych projektach).
Do gustu przypadła mi Kohana. Jest ona bardzo podobna do CI oraz prosta w nauce(jak dla mnie)
Jednak wiele osób pisze, ze symfony jest bardziej dynamiczne i ogólnie bardziej rozwijane i zastosowano tam nowoczesne technologie.
Akurat tak się złożyło, że ostatnio wyszła nowa wersja 2.0.0 lecz prawie nic tam nie ma. Jeśli już to zacząłbym od wersji 1.4

Co sądzicie na ten temat, co moglibyście mi polecić?
IceManSpy
Ciężko powiedzieć, który jest najlepszy i który jest przeszłością. Każdy z nich ma swoje plusy i minusy. Ja używam ZF, ale nie wiem skąd mi się wzięło, że akurat tego smile.gif Uczę się go z dnia na dzień i dopiero teraz zastanawiam się jak mogłem żyć bez niego smile.gif

Ale do tematu...
Wybierz ten, który wydaje Ci się, że opanujesz bardzo dobrze i będziesz korzystał. Temat o wyborze framework'ów jest przyklejony, możesz go poczytać od tyłu.
elektrrrus
Kohana jako rozwiązanie oparte na CI, który jest śmietnikiem a nie FW z góry odpada. Zarówno ZF i Symfony mają swoje wady i zalety. Z ZF można bardziej korzystać jako ze zbioru komponentów składanych samemu, symfony 1.x jest spójnym monolitemm. Ja na Twoim miejscu zwróciłbym się w kierunku symfony 2.x. Zastosowano tam bardzo dużo eleganckich rozwiązań a sam fw stał się bardziej zorientowany komponentowo, mniej monolityczny. Jestem w trakcie pisania dużego projektu na 2.x i bardzo sobie go chwale. I mylisz się z tym że na sf 2.x nic jeszcze nie ma, poprzeglądaj projekty na githubie, sporo tego wink.gif
jacobson
a ja sie nie zgodze, sam aktualnie zaczalem korzystac z CI i musze przyznac ze praca z nim jest latwa i przyjemna. Oczywiscie ma duzo wad, niedociagniec, ale dzieki bardzo dobrej dokumentacji i spolecznosci wiekszosc z nich latwo jest rozwiazac.
buliq
Polecam ZF - jeżeli chcesz używać i tworzyć zaawansowane aplikacji, posiada moim zdaniem największe zaplecze komponentów do wykorzystania w wielu projektach.
Natomiast jeżeli Symfony to tylko 2.x, tak jak wyżej napisali postawiono na moduły - bierzesz co chcesz dodajesz co chcesz smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.