Witam, ostatnio mało tutaj pisałem, ponieważ moja wiedza oraz istniejące posty potrafiły pomóc w moich problemach.
Całe ostatnie dwa lata zajmowałem się OOP. Poznałem CI, oraz wiele możliwości(i nie możliwości) OOP w PHP 5.3. Postanowiłem, że napisze swój framework, lecz po namysłach i straconym miesiącu doszedłem do wniosku, że trudna będzie stworzyć wsparcie takie ma Kohana czy ZF.
Na mojej wiedzy już troche pieniędzy zarobiłem. Ostatnio zaproponowano mi na dołączenie do grupy piszącej bibliotekę do obsługi jakiegoś tam formatu 3D w php.
Miałbym zajmować się stroną internetową lecz wymagają znajomośc jednego z poniższych frameworków:
Kohana PHP
symfony
Zend Framework
I tutaj pojawia się problem, ponieważ miałem styczność tylko z CI. Patrzyłem na różne przykłady i ZF odpada(jak dla mnie zbyt to za duże i tylko utrudnia prace w średnich i małych projektach).
Do gustu przypadła mi Kohana. Jest ona bardzo podobna do CI oraz prosta w nauce(jak dla mnie)
Jednak wiele osób pisze, ze symfony jest bardziej dynamiczne i ogólnie bardziej rozwijane i zastosowano tam nowoczesne technologie.
Akurat tak się złożyło, że ostatnio wyszła nowa wersja 2.0.0 lecz prawie nic tam nie ma. Jeśli już to zacząłbym od wersji 1.4
Co sądzicie na ten temat, co moglibyście mi polecić?