Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]CHMOD 777- nadawać nadaje ale dostęp do pliku ma apache
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ReBeLs513
Funkcja mkdir() pomimo treści
  1. mkdir(plik.php, 0777);
nie nadaje praw, dlatego postanowiłem poczytać manuala i... problem w tym, że chmod 0777 nadaje prawa ale logując się do FTP operacje na plikach wciąż może wykonywać apache, kiedy inne katalogi również mają 777 (tym razem nadany przez FTP) ale "ich właścicielem" jestem ja... Jest opcja, aby to zmienić czy muszę za każdym razem logować się na FTP?
rzymek01
a co chcesz osiągnąć?

logicznym jest, że proces apache, mający użytkownika apache, nadaje prawa jako ów użytkownik, a nie Ty smile.gif
jeśli chcesz potem zapisywać do tego katalogu poprzez skrypt php, to wszystko będzie działac, ale własnie, co chcesz osiągnąć?
ReBeLs513
Działać działa ale potem muszę każdy katalog z plikiem przywracać do mnie jako właściciela, bo nic przez DirectAdmin'a nie mogę zrobić
rzymek01
nie testowane:
jeśli masz dostęp przez SSH powinieneś móc się połączyć za pośrednictwem php z serwerem poprzez SSH, tam zalogować się na siebie i wydać komendę chmod na wybranym pliku/katalogu

powinno działać, ale napewno będzie narzut czasowy utworzenia połączenia itd. być może przez zwykłe ftp też się da to zrobić smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.