Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Nie dodający się poraz drugi wpis do bazy mysql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
przemo191
Mam takie dwa pliki:
  1. <form action="insert_naprawa_for_car.php" method="post">
  2. ID<input type="text" name="id" value="<?php echo $id; ?>">(Nie zmieniać!)<br>
  3. Opis naprawy: <input type="text" name="opis_naprawy"><br>
  4. Cena naprawy: <input type="text" name="cena_naprawy"><br>
  5. Miejsce wykonania: <input type="text" name="miejsce_wykonania"><br>
  6. Data wykonania: <input type="text" name="data_wykonania"><br>
  7. Przebieg przy naprawie: <input type="text" name="przebieg_przy_naprawie"><br>
  8. <input type="submit" value="Zapisz do bazy">
  9. </form>

oraz:
  1. $id=$_POST['id'];
  2. $opis_naprawy=$_POST['opis_naprawy'];
  3. $cena_naprawy=$_POST['cena_naprawy'];
  4. $miejsce_wykonania=$_POST['miejsce_wykonania'];
  5. $data_wykonania=$_POST['data_wykonania'];
  6. $przebieg_przy_naprawie=$_POST['przebieg_przy_naprawie'];
  7.  
  8. mysql_connect("localhost",$username,$password);
  9. @mysql_select_db($database) or die("Nie znaleziono bazy danych");
  10.  
  11. $query = "INSERT INTO naprawy VALUES ('','$id','$opis_naprawy','$cena_naprawy','$miejsce_wykonania','$data_wykonania','$przebieg_przy_naprawie')";
  12.  
  13. mysql_query($query);

I chodzi o to, że kiedy skrypt php wykonywany jest po raz pierwszy, wszystko jest ok, ale kiedy chcę dodać nowy rekord poraz drugi tym samym skryptem, już nie działa.
Działanie skryptu to:
formularz w pierwszym pliku -> skrypt php w drugim pliku

Nie wiem zupełnie o co chodzi. Skrypt działa ale tylko po raz pierwszy, a kiedy wywoła się go po raz drugi to już nie działa.
zamper
  1. "'.$id.'"

Zrób tak ze wszystkimi zmiennymi, które masz w zapytaniach do MySQL(powstawiaj kropki po każdej stronie wink.gif
nospor
Wejdź przeczytaj, zastosuj
Temat: Jak poprawnie zada pytanie
Masz tam napisane parę bardz ważnych wskazówek jak debugować swój kod, jak szukać błędów, jak wyświetlać błędy php oraz mysql. To bardzo ułatwia sprawę

a zampera nie bierz za bardzo poważnie bo pisze od rzeczy (czytaj bredzi) wink.gif (bez urazy zamper, ale naprawdę nie wiem co to miało dać prócz totalnie złego kodu)
zamper
Sorry, pomyliło mi się. Zapytania są w cudzysłowach a nie w apostrofach wink.gif
przemo191
Problem rozwiązany, wystarczyło usunąć klucz podstawowy z jednej kolumny w tabeli.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.