Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Panel administratora - pytanie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
jacobson
Witam, mam takie pytanie... otoz chce stworzyc na stronie strone admina (do edytowania) i teraz zeby sie do niej dostac trzeba wejdz na /admin i zalogowac sie ... teraz sie tylko zastanawiam bo narazie zrobilem to tak ze trzymam w bazie jednego uzytkownika (administratora) i nie wiem czy to jest najlepsze rozwiazanie... ogolnie wiecej uzytkownikow nie bedzie, gdyz jest to strona tylko informacyjna.
Nie wiem czy zajmowanie bazy tylko po to zeby trzymac jednego uzytkownika jest ok.
Bylbym wdzieczny za opinie smile.gif
pozdrawiam
Mgorka
możesz to zrobić dodając krótki kod
  1. <?php
  2. $_SESSION['log'] = 0;
  3. if(isset($_POST['submit'])) {
  4. if($_POST['user'] == "login" && $_POST['pass'] == "pass"){
  5. $_SESSION['log'] = 1;
  6. }else{
  7.  
  8. }
  9. }
  10. ?>
jacobson
a jak z bezpieczenstwem ? bo poprzez ta strone bedzie mozna miec dostep do calej tresci strony i dowolnie ja zmieniac.
Mgorka
wszystko co ma odczytywać admin musi poprzedazać sprawdzenie czy jest zalogowany czy nie czyli czy zmienna session['log'] == 1
zamper
Zrób tak:

1. ....
  2. <input type="hidden" name="admin_wyslany" value="tak" />
  3. ....

1. //obsługa formularza logowania administratora
  2.  
  3. define(LOGIN, 'adminek');
  4. define(PASS, 'XXX');
  5. define(IP_ADMIN, 'Twoje ip z którego będziesz się logować na admina');
  6. if(isset($_SESSION['admin']) && !empty($_SESSION['admin'])){ echo 'Jesteś już lognięty jako admin!';}
  7. if(isset($_POST['admin_wyslany']) && $_POST['admin_wyslany']=='tak' && IP_ADMIN == $_SERVER['REMOTE_ADDR']) {
  8. if($_POST['login'] == LOGIN && $_POST['pass'] == PASS){
  9. $_SESSION['admin'] = 1;
  10. }else{$_SESSION['admin'] = 0;echo 'Errrrrrrrrrrrrrrrrrooooooooor!';exit;}
  11. }

Zarąbiście bezpiecznie wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.