Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Symfony] Symfony2 - Logowanie
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Frameworki
Jazi
Mógłby ktoś przedstawić prosty kod logowania w Symfony2 (na bazie danych)? W chwili obecnej mam problem z przekazaniem danych do sesji...
destroyerr
Przecież Symfony2 ma wbudowany mechanizm logowania, wystarczy tylko skonfigurować. Chyba, że potrzebujesz czegoś specjalnego, ale w takim układzie musisz sprecyzować.
Jeśli chodzi o przekazywanie danych do sesji to też jest w dokumentacji.
Jazi
Cytat(destroyerr @ 13.08.2011, 21:02:38 ) *
Przecież Symfony2 ma wbudowany mechanizm logowania, wystarczy tylko skonfigurować.

Chodzi o to: http://symfony.com/doc/current/book/securi...onal-login-form ?
destroyerr
Mniej więcej tak, a tutaj odnośnie sesji na bazie
Jazi
A jak zrobić logowanie na bazie danych? W tym podanym przeze mnie artykule jest gówniano wytłumaczone...
bikerszymek
https://github.com/FriendsOfSymfony/FOSUserBundle
wiewiorek
No ja się zgadzam z autorem, to logowanie w najnowszym symfony beznadziejnie zrobione, ni w ząb nie mogę zabezpieczyć stron zaczynających się od /admin przed niezalogowanymi userami. :/
destroyerr
Nie jest beznadziejnie zrobione. Nie dajesz rady z konfiguracją, a to inna sprawa. Dostałeś wskazówki co należy zrobić, żeby działało.
wiewiorek
Dostałem, zrobiłem i dalej nie działa. tongue.gif
Jazi
Cytat(destroyerr @ 14.08.2011, 17:48:45 ) *
Nie jest beznadziejnie zrobione. Nie dajesz rady z konfiguracją, a to inna sprawa. Dostałeś wskazówki co należy zrobić, żeby działało.

A czy mógłbyś przygotować paczkę z dobrze skonfigurowanym domyślnym systemem użytkowników / logowania itd.?
destroyerr
Mógłbym, ale musiałbym mieć dokładne wytyczne, bo nie chce mi się zgadywać co masz na myśli.
Jazi
Ok, zatem czego potrzebujesz?

Cytat(bikerszymek @ 13.08.2011, 22:33:41 ) *

Jak zrobić, aby FOSUserBundle wysyłał maile potwierdzające?
bikerszymek
Jest napisane w dokumentacji:

Cytat
In order to use the built-in email functionality (confirmation of the account,
resetting of the password), you must activate and configure the SwiftmailerBundle.
Jazi
Cytat(bikerszymek @ 21.08.2011, 22:34:24 ) *
Jest napisane w dokumentacji:

Kocham takie tłumaczenie :/. Przeczytałem to i jakoś mi to nie pomogło pomimo, że uzupełniłem dane w parameters.ini...
bikerszymek
Wybacz ale symfony2 nie jest narzędziem dla osób nie potrafiących samemu skonfigurować mailera.

Przykład dla gmaila:
  1. mailer_transport=gmail
  2. mailer_host=smtp.gmail.com
  3. mailer_user=xxxxx
  4. mailer_password=xxxxx
  5. mailer_auth_mode=login
  6. mailer_encryption=ssl
  7. mailer_port=465

W dokumentacji i w google jest wszystko, wystarczy się wysilić i trochę poszukać.
Jazi
Omfg.... wyraźnie napisałem, że skonfigurowałem parameters.ini - prawidłowo! Czy oprócz tego należy jeszcze coś zrobić?
BTW: czy czasem w mailer_transport nie powinieneś mieć smtp?
bikerszymek
Cytat
BTW: czy czasem w mailer_transport nie powinieneś mieć smtp?

Nie, w tym wypadku nie powinienem.

Szczerze, to nie chce mi się bawić w jasnowidza, jeśli nie działa z taka konfiguracją jak podałem wyżej to sprawdź czy nie masz w configu dla danego środowiska (zakładam, że jest to dev):
  1. swiftmailer:
  2. transport: null

Update:
Jeśli dalej te maile Ci nie idę to dzisiaj trafiłem na wpis o tym traktujący http://www.osmialowski.co.uk/troubleshooti...on-email-issues
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.