Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odczytywanie rekordów z bazy mysql oraz dodawanie ich na strone.(robie skrypt forum i utknąłem)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Yamasaki
Witam mam problem pisze skrypt forum i zrobiłem tabele Tematy Która ma 4 pola
  1. Id int
  2. Dzial Text
  3. Nazwa Text
  4. Opis Text
  5. Tresc Text

Każde pole ma długość 11 oraz kodowanie : utf8_unicode_ci. (oprócz pola Id)
Więc mam pytanie jak zrobić żeby odczytywało dane stąd (już mam dodawanie danych).I w dziale pokazywała się treść z pola Nazwa gdy kliknę na nią przeniesie mnie do adresu /index.php?temat=id1 (takie id np.)oraz pisało pod nazwą treść pola Opis,a gdy wejde pisze treść pola Tresc.

Pozdrawiam Yamasaki

@edit dodałem jeszcze jedno pole teraz mam następne pytanie jak zrobić żeby w dziale wyświetlały się tylko rekordy z odpowiednią ilością w polu dział

PS.pierwsze pytanie aktualne.
IceManSpy
Poczytaj na temat pobierania z bazy danych -> select. Skoro masz już dodawanie, to pobieranie to już pikuś smile.gif
A przeniesienie "/index.php?temat=id1" to poczytaj o $_GET.
Yamasaki
A może przykładzik a i jeszcze dodałem następne pole(zobacz 1 temat).

Pozdrawiam Yamasaki
nospor
Cytat
A może przykładzik
A może by tak najpierw jakiś kurs podstaw php a potem dopiero brać się za programowanie? W takich kursach masz wyjaśnione co to $_GET i do czego służy.

ps: przenoszę.
Yamasaki
To odpowie ktośquestionmark.gif
IceManSpy
Jeśli chcesz użyć zmiennej GET o nazwie temat: /index.php?temat=id1 to w skrypcie obsłużysz to za pomocą:
  1. $_GET['temat'];
Yamasaki
Wiem że dawno nie odpowiadałem ale byłem na wakacjach mam pytanie jak zrobić żeby wyświetlało wyniki z polem dział np. dział 4.

Pozdrawiam Yamasaki
pianta_d
Witam

Polecam lekturę http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/select.html

1. SELECT * FROM `tbl_tabela` WHERE `Dzial`=4;

Użycie zmiennych opisał @IceManSpy, źródło masz tutaj > http://www.php.net/manual/en/reserved.variables.get.php

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.