Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] podmiana linków
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
pl_DK
Mam nadzieję, że admini mnie od razu za to nie zbanują. Nie wiem dokładnie czy w dobrym temacie piszę tę wiadomość - jeśli nie, proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.
Posiadam stronę, na której mam partnerskie linki. Wiadomo taki link słabo wygląda dla osoby odwiedzającej bo od razu odstrasza i mało kto w taki link klika.
Wiem jednak, bo widzę na innych stronach, że można zrobić skrypt w PHP, który ma na celu wyłapywanie i podmienianie tych linków.
Niestety nie wiem jak to zrobić do końca, jeden znajomy wykonał mi przykładowy taki skrypt. Niestety nie wiem czy jest on dobrze zrobiony i w dodatku najważniejsze: nie wiem jak i w którym folderze osadzić go na serwerze.

Skrypt wygląda następująco:

1. [/php]<?php
  2. /**
  3.  * W HTMlu robisz linki:
  4.  *
  5.  * go.php?g=BetsafePoker
  6.  * go.php?g=bwin
  7.  * go.php?g=1
  8.  *
  9.  * g może przyjąć dowolną wartość alfanumeryczną [a-Z0-9]
  10.  */
  11.  
  12. $map = array();
  13. // $map['parametr'] => 'link gdzie przekierowuje';
  14. $map['Betsafe Poker'] = 'http://ads.betsafe.com/redirect.aspx?pid=11040&bid=1391';
  15.  
  16.  
  17. header('Location: ' . $map[$_GET['g']]);
  18.  
  19. ?>

Jeżeli ktoś znalazł by chwilę na pomoc mi w tym byłbym bardzo wdzięczny.
wookieb
Proszę wstawić bbcode.
pl_DK
Niestety nie bardzo wiem, co mam w tym kodzie zamieścić.
wookieb
Tzn umieścić kod w tagi bbcode. W twoim przypadku jest to [php] [ /php] (tutaj bez spacji przed /)
sada
Wygląda na to , że ma to być dodatkowy skrypt php umieszczony w tym folderze co index o nazwie go.php
  1.  
  2. $map = array();
  3. // $map['parametr'] => 'link gdzie przekierowuje';
  4. $map['Betsafe Poker'] = 'http://ads.betsafe.com/redirect.aspx?pid=11040&bid=1391';
  5.  
  6. header('Location: ' . $map[$_GET['g']]);

po
$map['BetsafePoker']......
powinny nastąpić dalsze twoje linki

a na stronie z linkami

mają być odwołania :
  1. <a href="go.php?g=BetsafePoker">Betasafe Poker</a>

itd

Ale po co nie wiem?
pl_DK
jak wchodzisz na stronę i wjeżdzasz na link to widzszi, ze jest to link partnerski, przez to trudniej go kliknac dla klienta. stad ten pomysl.
niestety zrobilem tak, i nie chodzi - tzn. dalej widac link przekierowujacy a nie ten ktory mial byc na podmiane.
sada
niemożliwe masz w hrefach go.php a widzisz co innego?

jeszcze raz :

twoje linki mają teraz wyglądać tak :

1. <a href="go.php?g=BetsafePoker">Tere fere</a>

a nie tak:

1. <a href="http://ads.betsafe.com/redirect.aspx?pid=11040&bid=1391">Tere fere</a>

g może być liczbą, literą lub wyrazem
jeśli dalej nie trybi to

wklej ten fragment kodu strony z linkami.
pl_DK
wjeżdzam na link i nie pokazuje mi się juz ten link partnerski tylknazwadomeny.pl/go.php?=BetsafePoker . po klikniecu nie pokazuje sie nic, strona sie nie laduje.
pewnie cos zle robie, spojrz np na stronę : darmowa-kasa.pl, wjedź na jeden z baneró na dole i zobacz jak to wygląda, jest wtedy adres darmowa-kasa.pl/go/betsafe - o taki coś mi chodiz.

<a href="go.php?g=BetsafePoker" target="_blank"><span style="color: rgb(230, 230, 250);"><span style="color: rgb(255, 140, 0);"><strong>Betsafe P<span _fck_bookmark="1" style="display: none">&nbsp;</span>oker</strong></span></span></a><span style="color: rgb(230, 230, 250);"> to pokerroom, kt&oacute;ry w kr&oacute;tkim czasie przyciągnął bardzo wielu fanatyk&oacute;w pokera. Pokerroom ten powinien być <span style="color: rgb(255, 140, 0);">obowiązkową pozycją dla<b> bonus hunter&oacute;w</b></span>. Mamy tutaj bowiem znakomita ofertę bonusową, kt&oacute;rą przedstawię w odpowiedniej sekcji.</span></p>
sada
na tej stronie jest to zrobione htaccessem

w htaccess dopisujesz jedną linijkę do każdego linka np:

RewriteRule ^go/betasafe http://ads.betsafe.com/redirect.aspx?pid=11040&bid=1391 [L]
itd
pl_DK
niestety nie wiem jak to zrobić. chyba muszę szukac jakieś freelancera, który wjedzie na hosting i to zrobi... :/

jak mozesz odezwij sie do mnie na PW. moze dałbys rade looknac na to?
sada
Htaccessa musiałbyś edytować gdybyś chciał linki typu nazwa-strony/dzial
jeśli wystarczą ci linki typu nazwa-strony?dział=xxxx
to próbuj dalej z dodatkowym plikiem php
to musi działać

Zresztę nie wiem po co dodatkowy plik php ?
Jeśli np. linki odpalasz ze strony strona.php to na początku tej strony możesz dać najpierw tablicę z adresami
  1. $map['betasafe']='http://ads.betsafe.com/redirect.aspx?pid=11040&bid=1391';

a potem
i
  1. f(isset($_GET['g'])) header('Location: ' . $map[$_GET['g']]);exit;

oczywiście tutaj napisałem tylko jeden element tablicy
pl_DK
dokładnie to mi codzi zeby było to tak: nazwadomeny.pl/go/betsafe.

niestety nie wiem jak to zrobic.

dobra, stary dzięki za pomoc, ale ja niestety nie znam się na tym i nie będę grzebał w kodzie bo jeszcze coś spieprze. edytowanie tablicy jak juz jest gotowa sprawa wgrana na serwer to prosta sprawa, niestety ja nie wiem jak sie za to zabrac i nie chce nic popsuc.
sada
wklej do notatnika i wyślij htaccess i tablicę tych linków ci pomogę, jeśli nie masz htaccessa to tylko tablicę
pl_DK
tylko, że nie wiem co Ci mam wysłac?

mam to zapisane w notatniku ale nie wiem gdzie to wyslac, moze lepiej bedzie jak tego tutaj nie bede wstawial.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.