Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][inne][PHP]Jak zrobić stronę wielojęzyczną, która dorze się pozycjonuje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Malinaa
Witam,
pytanie jak w temacie.

Mam stronę wielojęzyczną, ale z pozycjonowaniem takiej strony nie jest najlepiej.

Na stronie zmienia się język z wykorzystaniem sesji (dla użytkowników jest ok, ale nie dla wyszukiwarek).

Czy bardziej efektownym rozwiązaniem dla pozycjonowania byłoby np. umieszczenie takiej strony w domenie w nowym katalogu,
np: http://adres-strony.com/pl/ dla języka polskiego.
Czy tak byłoby efektowniej i łatwiej pozycjonować, czy można problem rozwiązać inaczej bez kopiowania calej strony do nowego katalogu?
Jak zbudować taką stronę, dobrą dla użytkowników i wyszukiwarek.

Pozdrawiam
Artur
McGiorgio
Dobrze kminisz ustaw osobne subdomeny pl.adresstrony.com dla języków i zarejestruj je w narzędziach google dla webmasterów jako osobne kraje lub bez wybranego kraju. a potem treść, treść i jeszcze raz treść. Pamiętaj o testach treści większość webmasterów tego nie robi co mnie nie dziwi jak sprzedaje się stronę za 500 zł tongue.gif, sprawdzaj która wersja strony ma lepsze wyniki na daną frazę. Pamiętaj o tekstach alternatywnych, tytułach linków, tytułach podstron, odpowiednich adresach podstron, wyróżnieniu fraz w tekście i linkowaniu z fraz do docelowej podstrony. Jak to zrobisz sprawdź we wspomnianych narzędziach na jakie fazy twój serwis jest najlepiej pozycjonowany a na koniec SEO/SEM.
Malinaa
Czyli najlepszym rozwiązaniem jest skopiowanie strony do osobnego katalogu?

Czytając dalej rozumię, że dla pozycjonowania treści subdomena jest The Best,
ale to strona nie ma trudnych haseł po prostu zależy mi, aby była odnajdywana w różnych językach, a przy wykorzystaniu tylko sesji jest porażka i z indeksowaniem i ze wszystkim co dotyczy pozycjonowania.
Strona jest jednak bardziej natawiona na użytkowniaka, pozycjonowanie w różnych językach też jest tutaj istotne,
ale mamy tutaj pewien psychologiczny test do wykonania.
Na myśli mam subdomenę www.pl.adresstrony.com , adres wygląda nie naturalnie co może w pewnym stopniu zniechęcać gości,
można by wykupić kolejne domeny np. adresstrony.com.pl... ale dla tej strony takie koszty (to już nie strona wielojęzyczna, a strona w wielu językach smile.gif )
Wracając do jednej domeny adres www.adresstrony.com/pl/ wygląda ok, naturalnie i też powinien się pozycjonować.
Ciekawe co się lepiej klika: www.pl.adresstrony.com , czy www.adresstrony.com/pl/ ?

Ok, w kwesti technicznej rozumię, że muszę utworzyć nowy katalog /pl/ i zrobić kopię strony w tym języku.
I to jest najlepszy sposób, od strony technicznej trzeba zacząć, później spokojnie można pracować nad treścią.
wewior
Może parametr w nazwie linka w ten sposób:
http://opensolution.org/Quick.Cms/demo_ext...egulamin,4.html
oczywiście chodzi o "pl" na początku - mniej "inwazyjne" niż zmiana na katalog lub domenę. Takie coś rozpoznasz sobie w .htaccess i w ten sposób identyfikujesz język, a linki też ładnie się prezentują.
Malinaa
Dla strony głównej mielibyśmy (musiałoby być): www.adresstrony.com/pl_index.html ,
dotychczas www.adresstrony.com/pl/ wygląda mi najbardziej ok.
Gdyby tylko można było tak zrobić dla sesji bez kopiowania całej strony?
wewior
Tak i tak możesz zrobić bez kopiowania strony, bez sensu byłoby tworzyć kopię strony w różnych katalogach.
Jeden skrypt a to jaki język wybrany powinieneś rozpoznawać na podstawie adresu i .htaccess, choć tak jak pisałem przy pl/ jest trudniej, bo wtedy musisz mieć odwołania bezwzględne w skryptach (obrazki, css itd) a mało kto tak pisze nie będąc przygotowany na takie sytuacje jak twoja.
Malinaa
Dla tej strony napisałem funkcje, która rozpoznaje ścieżkę bezwzględną i wszystkie linki (grafika i css też) mają $path bezwzględy także można by zrobić jak piszesz, ale musiałbym napisać coś dla adresów, a co w .htaccess ?
Ok, dzięki za info.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.