Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Niepoprawna skladnia, ale gdzie?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Raven1122
Kod:
  1. CREATE TABLE 'emes_konfiguracja'(
  2. 'config_id' int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. 'config_name' varchar( 5 ) NOT NULL DEFAULT,
  4. 'config_value' varchar(255) NOT NULL DEFAULT,
  5. PRIMARY KEY( 'config_id' )
  6. ) TYPE=MYISAM AUTO_INCREMENT=15;

Blad:
#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near ''emes_konfiguracja'( 'config_id' int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, 'config_name' at line 1
Fifi209
Bo nie w ' a w `
Raven1122
  1. CREATE TABLE `emes_konfiguracja` (
  2. `config_id` int( 11 ) NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
  3. `config_name` varchar( 5 ) NOT NULL DEFAULT none,
  4. `config_value` varchar( 255 ) NOT NULL DEFAULT none,
  5. PRIMARY KEY ( `config_id` )
  6. ) TYPE = MYISAM AUTO_INCREMENT =15;

#1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near 'none, `config_value` varchar(255) NOT NULL DEFAULT none, PRIMARY KEY( `config_id' at line 1

Co teraz?

Rid
Ja tu też widzę błąd .
Deklaracja takiej kolumny:
config_id' int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT jest bezsensowna.
Proszę zajrzeć jaki zakres liczba ma typ int.

jak już to:
'config_id' BIGINT(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT,
Crozin
@Rid: Liczba w nawiasie przy deklaracji typów liczbowych nie ma nic do ich zakresu.
@Raven1122: Nie ma czegoś takiego jak DEFAULT none. Wywal po prostu klauzurę DEFAULT.
Rid
Przytoczę z manuala MySql,tylko kawałek.
Cytat
For example, INT(4) specifies an INT with a display width of four digits.

.Zakres typu int jest od -2147483648 do 2147483647. Tak więc mój błąd z minusem jest prawidłowo int(11) .
Ale baza danych osiągnie tylko maksymalnie 2147483647 wpisów,bezpieczniej chyba używać bigint.
Crozin
@Rid: Napisałem przecież że to nie ma nic do zakresu (ang. range, nie display width) liczby: http://nospor.pl/int11-kontra-int.html
Rid
No i kolejną lekcję otrzymałem,ale dobrze wiedzieć-z artykułu tego ,Który Pan podał to wnioskuje ,że w ogóle nie powinno stosować () przy typach liczbowych.
Myślałem że nawiasy zarówno przy int jaki varchar oznaczają to samo ,ale byłem w błędzie.
Temat schodzi \ trochę na boczny plan.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.