Uczę się PHP i napisałem rejestrację, z tym że zarowno username jak i password sprawdza mi case-insensitive. A tego nie chcę. Urywki kodów:
if($zapid = mysql_query("select * from users where user_login = '".htmlspecialchars($_POST["login"])."' AND user_haslo = '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."'")){
Rozumiem, że zapytanie zwraca niezależnie od wielkosci liter i musze to teraz sprawdzic poprzez fetch_row() ? Czy może da się coś do tego zapytania dopisac?
Druga sprawa to potwierdzenie e-maila. Pomysł na to mam, jednak chodzi mi o samo wysyłanie...Czy taka funkcja która znalazłem jest bezpieczna, bo coś tam mi się kiedyś o uszy obiło, że czasem się jakiś spam załacza do takich wiadomości. I jeszcze, żeby mojej wiadomości do spamu nie dodawało w skrzynce.
$adresat = 'adres@serwer.pl'; // pod ten adres zostanie wysłana // wiadomosc @$email = $_POST['email']; @$content = $_POST['content']; $header = "From: ktos@serwer.pl \nContent-Type:". ' text/plain;charset="iso-8859-2"'. "\nContent-Transfer-Encoding: 8bit"; else ?>
Pozdrawiam,
Z góry dzięki za pomoc!