ficiek
9.09.2011, 18:39:15
Witam. Postanowiłem napisać własną stronę internetową w PHP (wcześniej programowałem w innych językach) i po raz pierwszy stanąłem przed przed problemem jak nie obciążać zbytnio serwera.
Przykładowo mam w panelu administracyjnym edycję bazy danych. Muszą być wykonywane akcje edycji, dodania, usuwania itd. Czy lepiej zawrzeć wszystko w jednym pliku z if'ami, czy utworzyć kilka w stylu db_edit.php, db_delete.php itd.? Nie chodzi tu o przejrzystość czy wygodę, tylko najlepsze rozwiązanie pod względem... "technicznym".
CuteOne
9.09.2011, 18:46:34
bez różnicy tego typu "usprawnień" i tak nie odczujesz
ficiek
9.09.2011, 19:02:12
OK, dzięki za szybką odpowiedź. W takim razie postawię na mniejszą ilość plików, żeby nie robić bałaganu.
CuteOne
9.09.2011, 19:06:49
Żeby nie robić bałaganu twórz sobie foldery dla każdego modułu (logowanie, rejestracja, newsy itp. itd) + mini dokumentacja co za co odpowiada i co jest z czym połączone(np. przez include) a za rok bedziesz mi za te rady na kolanach dziękował
ficiek
9.09.2011, 20:36:56
Zdaję sobie z tego sprawę i staram się utrzymywać czytelny kod, jasne nazewnictwo i porządek w plikach

. Tak samo jak z pisaniem programów - jak spojrzę w niektóre z moich pierwszych kodów to ich interpretacja jest strasznym zadaniem.