Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] Strona w HTML na PHP - przyspieszenie pracy
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebabros
Witam,
posiadam www w HTML i już nie wyrabiam z nerwów.
Ręczne zmienianie każdej podstrony doprowadziło mnie do PHP. Znam zasadę działania tego typu programowania, ale nie umiem sam od początku do końca zrobić szablonu w PHP

Przeczytałem kilka samouczków, ale ludzi rozpisują się języku PHP bardzo profesjonalnie co mnie raczej nie dotyczy.

Czy mogę prosić o jakiś gotowy szablon php gdzie będę mógł powstawiać swoje wartości ze strony ? (www.magicznechwile.com)
i jak według Was najlepiej przenieść zawartość do php ? pociąć grafikę czy stworzyć nową i pozagnieżdżać w kodzie PHP ? HTML umiem w dobrym stopniu.

bulias
Ja osobiście polecam zainteresowanie się tematyką CMS, a dokładniej stworzeniem szablonu a następnie przeniesienie treści do takiego
CMS'a smile.gif jednym z łatwiejszych CMS to Jommla!, WordPress.
sebabros
pierwsze słyszę, więc wskoczyłem do wikipedii i powiem Ci, że to mi się podoba, biggrin.gif

Mogę prosić o jakieś wskazówki, od czego zacząć ?

Szukając informacji o CMSie, znalazłem stronę www.alestrona.pl tylko, że ich oferta nie jest darmowa wink.gif
Po zbudowaniu strony w CMS będę mógł przez jakiś program/panel administracyjny zmieniać treść ? czy prosto w notatniku ?
Korab
Wszystko odbywa się elegancko, przez panel administracyjny smile.gif Ja bym polecał najpierw określić swoje potrzeby i wymagania: np. dla blogów najczęściej stosuje się Wordpressa, dla portali Joomlę, itd. itp. CMSów jest mnóstwo, tu masz np. "Przegląd ciekawych i nieznanych CMSów" : http://www.cms.rk.edu.pl/w/p/cms/. Ale najlepiej przeszukaj Internet i wybierz sobie taki CMS, jaki Ci będzie pasował.
Jeszcze dwa linki:
Temat: CMS dla mnie - z forum php.pl
http://php.opensourcecms.com/ - przegląd CMSów OpenSource, możesz odpalić sobie demo różnych CMSów i zobaczyć, w którym się najlepiej odnajdujesz.

Mam nadzieję, że nie zamieszałem za bardzo smile.gif

Cytat
Niestety Twoja przeglądarka interntowa nie jest obsługiwana przez Sitebuildera.
Proszę używać przeglądarki Internet Explorer w wersji 5.5 lub wyższej, lub Mozilla.

Nie korzystałbym z usług AleStrony, jeżeli nie potrafią zapewnić kompatybilności np. z Operą smile.gif
sebabros
Doszedłem do wniosku, że nie przesiądę się jeszcze na CMS - tymczasowy brak czasu, ale na pewno wrócę tu po pomoc w tej sprawie za jakiś czas wink.gif

Wolałbym przejściowo przenieść się na php, ważne jest dla mnie abym mógł zmieniać kolejność, rozmiary, oraz dodawać odnośniki w Menu.
Moja firma się rozwija i dochodzą kolejne, niespodziewane oferty, które chciałbym dynamicznie zmieniać.

Czy mogę prosić o wzór prostego kodu w php który wczytywałby oddzielne podstrony do szablonu z tym właśnie menu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.