Mam przesyłane za pośrednictwem checkboxów id. Chciałem, żeby to id było wpisywane do tabeli. Wpadłem na pomysł, żeby było wpisane przez pętlę. Mam taki kawałek kodu:
<?php include('connect.php'); for($i=0; $i<100; $i++) { $_POST['wiz'][$i]; $sql='insert into wizytowki_kopia (id_usr,id_pac) values ('.$_SESSION['id'].', '.$_POST['wiz'][$i].')'; $res=mysqli_query($mysqli,$sql); }
No właśnie. Liczba przekazywanych id będzie różna - na ogół nie większa iż 20 - 25. Aktualnie po wykonaniu kodu (specjalnie zostawiłem echo) pokazuje mi coś takiego:
insert into wizytowki_kopia (id_usr,id_pac) values (4, 6946)
insert into wizytowki_kopia (id_usr,id_pac) values (4, 6957)
insert into wizytowki_kopia (id_usr,id_pac) values (4, )
......
......
......
i tak do 100 linijek. Oczywiście przekazane były tylko 2 id i one wpisują się do bazy. Jednak mnie to nie satysfakcjonuje.
Pomysł na który wpadłem to może w przypadku pętli, w drugim warunku policzyć ile checkboxów zostało zaznaczone, jednak nie bardzo wiem jak to zrobić.
Z kolei następująca opcja o której pomyślałem, też niestety nic nie zmienia
for($i=0; $i<100; $i++) { $_POST['wiz'][$i]; $sql='insert into wizytowki_kopia (id_usr,id_pac) values ('.$_SESSION['id'].', '.$_POST['wiz'][$i].')'; $res=mysqli_query($mysqli,$sql); } break; } }
Nie wiem czy gdzieś popełniam logiczny błąd w rozumowaniu? Co powinienem zmienić, żeby php generowało tylko te pytania które mnie interesują?