Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: win 2003 serwer i subdomeny
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
musiek86
Witam postawiłem serwer na win 2003 serwer, zainstalowany i skonfigurowane mam xampp a w nim apache i mysql. Wykupiłem domene kmus.pl w serwisie nazwa.pl podpiąłem w niej dns'y do serwisu oferujacego darmowy dns freedns.afraid.org. strona mi działa ale mam problem z subdomenami, ustawiłem virtualhost w apache: wordpress.kmus.pl i niby działa bo łaczy jak powinno ale działa to jak alias a tego nie chce, chce typową subdomene. Wiem ze w 2003 serwer mozna zainstalowac role serwera DNS, mogłbym wtedy podac moje IP w nazwa.pl? Nie mam panelu zadnego do zarzadzania domena na moim komputerze. Przydało by sie cos jak Helm do zarzadzania domenami i kontami, cos darmowego istnieje moze? bo szukałem i nie znalazłem, ale moze cos zastepczego jest? No i co z tymi subdomenami?

Usunąłem virtual host bo domena głowna juz tez prowadziła do podkatalogu a nie strony głownej
!*!
Pokaż jak ustawiłeś ten VH i czy masz poprawnie ustawiony DNS (cname). Czy przypadkiem nie możesz zrobić też tak że IIS wykrywasz nagłówek po czym go przekierowujesz na podany katalog do subdomeny.
musiek86
VH jak juz napisałem w poprzednim poscie cofnąłem do stanu poczatkowego czyli jest tak jak po standardowym zainstalowaniu apache. Gdzie ten DNS (cname) sie ustawia?
Nie korzystam z IIS tylko pakietu Xampp.
!*!
Kod
<VirtualHost *:80>
  ServerAdmin admin@domena.com
  ServerName sub.domena.com
  ServerAlias sub.domena.com
  DocumentRoot /var/www/katalog
</VirtualHost>

Ewentualnie * zamieniasz na IP. Takie coś wrzucasz do apache2/sites-enabled (lub podobnego, bo nie wiem jak jest na win), do pliku hosts dodajesz

Kod
127.0.1.1 sub.domena.com

restart serwera i powinno działać.
musiek86
Wiem jak sie tworzy VH, pytanie:
1) czy potem bede miał maskowanie adresu w przegladarce? chodzi mi o np http://forum.php.pl/index.php?act=post&...=4&t=184035 a nie wieczne forum.php.pl i tyle
2) czy jak wejde na strone np wordpress.kmus.pl to linki do obrazków bede miał w formie wordpress.kmus.pl/obrazek.jpg czy kmus.pl/wordpress/obrazek.jpg?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.