Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][PHP]Problem ze stroną www po zmianie serwera
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sewerynn
Mam problem : po zmianie serwera , po wpisaniu adresu roboczego ( jestem na tzw okresie testowym) ukazuje się komunikat:

Warning: require_once(/home/clip-line/ftp/common/gpc_unesc.php) [function.require-once]: failed to open stream: Nie ma takiego pliku ani katalogu in /home/clip-line/ftp/www/conf.php on line 156

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/home/clip-line/ftp/common/gpc_unesc.php' (include_path='.:/usr/share/pear/') in /home/clip-line/ftp/www/conf.php on line 156

linijka 156 pliku conf.php wygląda tak:

require_once "$comdocroot/common/gpc_unesc.php";

Skopiowałem wszystkie pliki z katalogu www z poprzedniego serwera i umieściłem je w katalogu www na nowym serwerze, oprócz tego znajduje sie tam jeszce katalog: images, który już był wczesniej ( umieszczony przez hosting) oraz plik: index_default.php

!*!
Komunikat mówi o tym że nie ma tam tego pliku, sprawdź ścieżkę do niego, wpisz ją na sztywno, a później popraw zmienną $comdocroot bo to ona generuje błąd. Poza tym masz ją źle napisaną.

1. require_once $comdocroot.'/common/gpc_unesc.php';
mortus
Cytat(!*! @ 15.09.2011, 10:19:30 ) *
Komunikat mówi o tym że nie ma tam tego pliku, sprawdź ścieżkę do niego, wpisz ją na sztywno, a później popraw zmienną $comdocroot bo to ona generuje błąd. Poza tym masz ją źle napisaną.

1. require_once $comdocroot.'/common/gpc_unesc.php';

@!*! Zmienna $comdocroot nie musi wcale powodować błędu, choć najprawdopodobniej to jej wina. Jednak źle napisana nie jest.

@sewerynn Jaki to hosting?
!*!
Cytat(mortus @ 15.09.2011, 10:24:48 ) *
@!*! Zmienna $comdocroot nie musi wcale powodować błędu, choć najprawdopodobniej to jej wina. Jednak źle napisana nie jest.

Zmienne się wydziela, a nie upycha.
sewerynn
serwer na który chcę przenieść stronę to: nazwa.pl
!*!
Sprawdziłeś to co pisałem wyżej? Przy podaniu ścieżki na sztywno podaj też może położenie bezpośrednie

Kod
'./common/gpc_unesc.php'

Lub bez kropki na początku. Zależy co kryje zmienna $comdocroot. Serwer w zasadzie nie ma tu znaczenia, komunikat jest prosty.
sewerynn
tak, zmieniłem ścieżkę dostępu dodając www przed common gdyż pliki są ulokowane w katalogu www
obecnie linia 156 wyglada tak:
require_once "$comdocroot/www/common/gpc_unesc.php";

teraz wyskoczyło mi:
Warning: require_once(/home/clip-line/ftp/common/common.inc) [function.require-once]: failed to open stream: Nie ma takiego pliku ani katalogu in /home/clip-line/ftp/www/index.php on line 5

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/home/clip-line/ftp/common/common.inc' (include_path='.:/usr/share/pear/') in /home/clip-line/ftp/www/index.php on line 5
!*!
Nie rozumiesz. Co to jest $comdocroot co ta zmienna zawiera? Wpisz ścieżkę bezpośrednią do pliku, bez tej zmiennej.
sewerynn
analogicznie zmienilem sciezke i teraz wyskoczylo mi:

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Unknown MySQL server host 'mysql.rsi.pl' (1) in /home/clip-line/ftp/www/common/common.inc on line 9
Unknown MySQL server host 'mysql.rsi.pl' (1)
Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2) in /home/clip-line/ftp/www/common/common.inc on line 11

Warning: mysql_select_db() [function.mysql-select-db]: A link to the server could not be established in /home/clip-line/ftp/www/common/common.inc on line 11
Can't connect to local MySQL server through socket '/tmp/mysql.sock' (2)
Warning: require_once(/home/clip-line/ftp/common/session.php) [function.require-once]: failed to open stream: Nie ma takiego pliku ani katalogu in /home/clip-line/ftp/www/index.php on line 6

Fatal error: require_once() [function.require]: Failed opening required '/home/clip-line/ftp/common/session.php' (include_path='.:/usr/share/pear/') in /home/clip-line/ftp/www/index.php on line 6
domyslam się , ze trzeba przeniesc baze danych na nowy serwer ale jesli chodzi o komunikat index.php on line 6 to po zmianie sciezki nie chce zniknąć

ok, wycofam te zmiany i wpisze bez comdocroot

po skasowaniu comdocroot wyskakują te same błedy
luck
Stary, zrób po prostu
  1. echo $comdocroot;
i wklej tutaj to, co Ci wyskoczy, bo inaczej nikt nie wywróży co jest źle. Ew spróbuj zmienić na coś takiego:
  1. require_once $comdocroot.'/www/common/gpc_unesc.php';
sewerynn
tzn w linii 156 conf.php mam wpisać:
echo $comdocroot;
tak?
!*!
Heh. Masz w ogóle jakieś pojęcie o PHP? $comdocroot to zmienna która ma jakieś dane.

1. require_once $comdocroot.'/www/common/gpc_unesc.php';

zamiast tego wpisz ścieżkę do pliku taką jaka znajduje się na serwerze

1. require_once '/bezposrednia/sciezka/do/ktory/chcesz/wszytac.php';

I tyle. Jeśli tego nie rozumiesz, to przeczytaj kurs PHP, albo zleć poprawę tego w odpowiednim dziale.

ps. kody błędów wklej w odpowiedni tag na forum, lepiej się czyta.

edit:

I jeśli chodzi o te kolejne błędy związane z mysql, są one spowodowane błędnymi danymi jakie przekazujesz przy połączeniu z bazą. Prawdopodobnie ich nie zmieniłeś i są takie same jak na poprzednim serwerze oraz kolejnego pliku nie można wczytać na tej samej zasadzie co poprzedni. Zmień tą zmienną w końcu na poprawną, albo zastosuj ścieżki bezwzględne.
sewerynn
Adres roboczy mojej strony ( na nowym serwerze) to: www.clip-line.nazwa.pl/www
wszystkie przekopiowane pliki znajdują się w katalogu www, czyli mam wpisywać ścieżkę:
require_once '/www/common/gpc_unesc.php';
?
czyli po prostu pominąć comdocroot?

po uzupełnieniu o www ścieżki dostępu wyskoczył kolejny błąd a potem kolejny, którego jednak nie dało już się poprawić poprzez dodanie www.

gdzie konkretnie można to zlecić do poprawy?
!*!
Błędy wynikają z nieporpawnej ścieżki do pliku, późniejsze błędy te dotyczące mysql, to złe dane może login i hasło do bazy. Błędy są lawinowe bo nie zmieniasz tych ścieżek i danych po przeniesieniu na inny serwer.

Cytat
require_once 'www/common/gpc_unesc.php';
require_once '/www/common/gpc_unesc.php';
require_once './www/common/gpc_unesc.php';

I nadal nie napisałeś co zawiera tamta zmienna. Tyle w tym temacie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.