Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Problem z wyszukiwaniem rekordu w tabeli w kodzie php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sebap123
Witam,

Mam pewien problem z wyszukiwaniem rekordów w tabeli (a raczej z pomysłem jak tego dokonać). Aktualnie mam tabelę, która jako id wiersza ma id produktu w sklepie (czyli nie jest to numeracja od 1 do n tylko niektórych numerków nie ma bo zostały np usunięte) i wartość pod tym numerem id to ilość danego produktu w sklepie.
Teraz chciałbym wyszukać, czy dany produkt z koszyka klienta jest na stanie. Myślałem, żeby wykorzystać funkcję array_search, ale ona będzie wyszukiwała nie po id, a po ilościach z tego co zrozumiałem z manuala. Miałem również pomysł, żeby po prostu dopisać jeszcze jedna kolumnę z id, ale znowu zły pomysł bo array_search zwraca pierwszy pasujący rekord, co znaczy, że jeśli ilość będzie miała taką samą wartość jak id to uzna to za produkt szukany.

Dlatego już nie mam pomysłu. Może ktoś ma jakieś inne sugestie jak to rozwiązać?
freemp3
Jak rozumiem, że masz coś na takiej zasadzie:
Kod
$tablica["idProduktu"] = "ilość produktów";

Tak? Jeśli tak, żeby mieć ilość produktów wystarczy zrobić coś takiego:
Kod
[/u]
$idProduktu = "jakiesID";
if(isset($tablica[$idProduktu]))
{
$ilosc = $tablica[$idProduktu];
}
else
{
// informacja o tym, że taki produkt nie istnieje
}
sebap123
W sumie racja. Najprostsze rozwiązanie - a ja już jakieś pętle wymyślałem tongue.gif Dzięki za pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.