Chodzi o wyświetlanie komunikatów podczas dodania, edycji itd, także o puste pola itp.
Tak więc mam powiedzmy link.php i w niej mam odpowiedni formularz, z niego dane przesyłane są transact.php i tam przetwarzane, sprawdzanie czy poprawnie zostało wszystko wypełnione itd i w zależności od powodzenia operacji i przesyłam spowrotem getem id komunikatu jaki powinien wyświetlić się w tym wypadku na link.php <-- odpowiednią funkcję sobie napisałem do tego bo chciałem taki system wykorzystać do każdej podstrony.
np report_l=1,2, a później to rozbijam na odp komunikaty i wyświetlam je.
Skrócony przykład funkcji:
function OperationReport() { // ---- Links Start ------------------------------------------------------------------------------ // foreach($reports as $value) { switch ($value) { // --- Dodaj --------------------------------------------------------------------- // case '1': // $report[1][] = "Pole link nie może być puste"; $report[1][] = 0; // 0 - niepowodzenie operacji, 1 - operacja pomyślnie wykonana break; case '2': // $report[2][] = "Pole opis nie może być puste"; $report[2][] = 0; break; case '3': // $report[3][] = "Link nie może przekroczyć 350 znaków"; $report[3][] = 0; break; case '4': // $report[4][] = "Opis nie może przekroczyć 350 znaków"; $report[4][] = 0; break; case '5': // $report[5][] = "Błąd podczas ustalania pozycji linku"; $report[5][] = 0; break; case '6': // $report[6][] = "Nie można dodać linku do bazy"; $report[6][] = 0; break; case '7': // $report[7][] = "Link dodany do bazy"; $report[7][] = 1; break;; // --- Edytuj --------------------------------------------------------------------- // } } foreach ($report as $value){ echo "<div style=\"width:100%;background-color:" . ($value[1] ? '#628f3d' : '#b02f2f') . ";padding:4px;\">$value[0]</div>\n"; } } }
i przykład strony transakcji:
// Zamiana kluczy z $_POST na zmienne // $_POST['$klucz'] na $klucz foreach ($_POST as $key => $value) { $$key = $value; } switch ($_GET['p']) { // ================================================================================
=============== // // ---- Links Start ------------------------------------------------------------------------------ // case 'links': $report = 'report_l'; $redirect = '../admin.php?p=links'; $report_id = ''; switch ($_POST['action']) { // ---------------------------------------------------------------------------------- // case 'Dodaj': FilterInputData($link); FilterInputData($description); $report_id .= '1,'; AddHttp($link); $report_id .= '2,'; $report_id .= '3,'; $report_id .= '4,'; $query_p = "SELECT COUNT(id)+1 AS position FROM links"; $result_p = mysqli_query($connect, $query_p); $position = mysqli_fetch_assoc($result_p); if(!$result_p) $report_id = '5,'; mysqli_free_result($result_p); $query = "INSERT INTO links values ( 'NULL', '" .$position. "', '" .$link. "', '" .$description. "', '" .MYSQL_DATE. "')"; $result = mysqli_query($connect, $query); if(!$result) $report_id = '6,'; } $report_id = '7'; break; // ---------------------------------------------------------------------------------- // } break; }
Sorry za lekki chaos w tym

Z góry dzieki!