Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Nie mogę wyświetlić zawartości textarea
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Testosteron
Witam. Mam mały problem, a mianowicie. Właśnie teraz męczę się ze skryptem wysyłającym maila na podany adres. Mail jest normalnie wysyłany. Z tym, że skrypt nie może odczytać zawartości pola textarea. Zawartość pola tekstowego zapisuję w zmiennej dokładnie w taki sam sposób jak pół tekstowych "jedno- linijkowych":
  1. $komentarz = $_POST['komentarz'];

Pomimo tego zapisu zmienna $komentarz jest pusta.

Formularz jest w drugim pliku.

PS. Dopiero uczę się PHP. Szukałem info na ten temat, ale nie znalazłem nic co by pomogło rozwiązać mój mały problem.
freemp3
Zapewne gdzieś jest literówka.
Najlepiej sprawdź co dostajesz w zmiennej $_POST, żeby to zrobić w miejscu w którym przypisujesz zmienne wpisz:
Kod
var_dump($_POST);
exit;

Powinny Ci się wyświetlić dane wpisane w formularzu łącznie z nazwami pól. Sprawdź czy nazwy są ok itp. Jeśli coś będzie nie tak to błąd jest w formularzu, jeśli będzie ok to musisz poszukać w kodzie który jest odpowiedzialny za przetwarzanie danych i ich wysłanie.
Testosteron
Pokazuje się NULL.
Też na początku myślałem, ale jakoś tej literówki nie mogę znaleźć. Tym bardziej, ze nazwę pola kopiowałem:
Formularz:
  1. <form action = "test.php" method = "POST">
  2.  
  3. <b>Nazwa użytkownika</b><br>
  4. <input type="text" name="nazwa"><br>
  5. <b>Email</b><br>
  6. <input type="text" name="email"><b><br>
  7.  
  8. <b>Komentarz</b><br>
  9. <textarea name="Komentarz" cols="25" rows="10"></textarea><br>
  10.  
  11. <input type="submit" value="Wyślij">
  12. </form>

A w pliku test.php deklarowałem zmienną tak jak pisałem wyżej.
freemp3
W formularzu nazwa pola jest z dużej litery a w kodzie z małej.
Co do NULL-a w zmiennej $_POST to chodziło mi o zawartość po wysłaniu formularza smile.gif
Testosteron
Faktycznie. jakiś nieprzytomny dzisiaj jestem. Dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.