Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: checkbox'y do jednej kolumny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
czezz
Chciałbym zrobić, krótki formularz z 5 checkbox'ami tyle, że zależy mi na tym aby wybrane wartości zapisać do 1 kolumny w tabeli.

Do tej pory robiłem to tak:

formularz.html
  1. <FORM ACTION="go.php" METHOD="post">
  2. <input type="checkbox" name="box1" value="a">a <br>
  3. <input type="checkbox" name="box2" value="b">b <br>
  4. <input type="checkbox" name="box3" value="c">c <br>
  5. </FORM>

go.php
  1. <?php
  2.  
  3. $pol = mysql_connect('localhost', 'login','haslo') or die(&#092;"serwerek dead\"); mysql_select_db(\"sec\") or die(\"Nie mozna sie polaczyc z baza!\");
  4.  
  5. $pyt = mysql_query(&#092;"INSERT INTO test8 (id,box1, box2, box3, box4, box5)
  6.                                 VALUES 
  7.                              ('0', 
  8.                               '\".$_POST['box1'].\"',
  9.                               '\".$_POST['box2'].\"',
  10.                               '\".$_POST['box3'].\"',
  11.                               '\".$_POST['box4'].\"',
  12.                               '\".$_POST['box5'].\"'
  13.                              );&#092;");
  14. ?>    

...i to działa ALE
zmienne z checkbox'ów są przekazywane każda do odzielnej kolumny. Ja bym chciał przekazać każdą wybraną pozycje z formularza do jednej kolumny i odseparować ja jakimś separatorem np. ";". Czy tak się da wogóle zrobić questionmark.gif?
byther
  1. <?php
  2. $kolumna1 = implode(';', array($_POST['box1'], $_POST['box2'], $_POST['box3']));
  3. ?>
kszychu
Cytat(byther @ 2004-06-28 10:35:31)
  1. <?php
  2. $kolumna1 = implode(';', array($_POST['box1'], $_POST['box2'], $_POST['box3']));
  3. ?>

To troche na zasadzie "zamknij drzwi a następnie je wyważ" :-D
A może tak prościej?
  1. <?php
  2. $kolumna1 = $_POST['box1'].&#092;";\".$_POST['box2'].\";\".$_POST['box3'];
  3. ?>
czezz
Czy ten kod mam podczepić gdzieś do zapytania do bazy czy ma on jej poprzedzać ?
Czy $kolumna1 jest zmienną, do której przypisana jest kolumna w tabeli, do której chcę się odnieść?
byther
Cytat
To troche na zasadzie "zamknij drzwi a następnie je wyważ" :-D

Zgadzam się.

Chodzi o to, że pisząc app z DUŻĄ ilością dynamicznych formularzy, popełniłem coś takiego:
  1. <form...>
  2. <input type="text" name="nazwa_tablicy_w_bazie[nazwa_pola]" value="wartość"/>
  3. </form>

Ułatwia mi to obsługę insert/update w bazie. W końcu nie muszę znać "mapowania": pole formularza do db:tablica.pole, bo spis wszystkich tablic to implode(',', $_POST)... Walidacją i czymś takim zajmuję się via js. App działa w intranecie, więc jeżeli ktoś będzie chciał coś pokopać, to sam sobie nakopie. Skąd taka prowizorka? Bo wszyscy mają "sprawdzanie poprawności wprowadzanych danych" w dupie. To co... inny będę?
czezz
wciąż nie jestem pewien jak umieścić ten kod sad.gif
lucek
Ja mam podobny problem tylko sprawa tyczy sie to czeckboxow generowanych dynamicznie z bazy danych. Robie to tak:
  1. <?
  2. while($row=mysql_fetch_array($sql)){
  3.  echo&#092;"<TR><td>\".$row['gra'].\"&nbsp;
  4.  <input type=checkbox name=msg[] value=&#092;".$row['id'].\">
  5. <input type=hidden name=gry[] value=&#092;".$row['gra'].\">
  6. </td></tr>&#092;";
  7. ?>

No i nie wiem jak zaznaczone checkboxy gry[] - a dokladniej nazwe gry (tylko zaznaczone) wrzucic do bazy do jednej komorki - odzielone przecinkami.

Prosze o pomoc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.