Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Doctrine, propel, Pdo
Forum PHP.pl > Forum > PHP > Object-oriented programming
rahul
Witam.
Za jakis czas mam zamiar stworzyc sobie sredni portalik(nad ktorym juz wlasnie mysle sobie sporo) i zastanawia mnie jakich technologii uzyc. Dla ulatwienia dodam ze bedzie to spoko portal wink.gif
Spedzilem dzis czas na czytaniu o Doctrine i Propelu i jak juz bylem w fazie optymizmu ku jednej z tych technologii to doczytalem o nich troche wiecej i sie okazalo ze nie sa wcale takie super. Jestem zakrecony ze rece. I szczrze mowiac jak mam niewiele zyskac to z checia pozostane przy PDO. Aczkolwiek pisanie tych CRUD'ow juz mnie troche meczy i fajnie byloby to troche przyspieszyc i zajmowac sie innymi aspektami aplikacji niz klepanskiem. ZAlezy mi jednak na szybkosci dzialania serwisu wiec te zolwiowe rozwiazania tez mnie nie przekonuja(niektore ORM'y ciesza sie taka opinia)
Dodatkowo mam jeszcze jedno pytanie czy ktoras z tych technologii ulatwia tworzenie obiektow z relacyjnych baz danych. Jest to rzecz ktora mnie intryguje od juz calkiem dawna o odp. doprosic sie nei moge. Nie bardzo wiem jak mam dane z polacznych 2 tabel przekazac obiektom.
Dzieki, pozdrawiam.
erix
A czemu pominąłeś ActiveRecord?
rahul
A rzeczywiscie, wymsnal mi sie. Czy to jest odpowiedz ?
erix
Poczytaj o ActiveRecord, to będziesz wszystko wiedział.
Kedan
Poczytaj też o ORM
rahul
Poczytalem i na pierwsza probe wybralem doctrine 2. Na pierwszy rzut oka wydaje sie byc to spora biblioteka i pewnie wprowadzi duzo zmian do mojego dotychczasowego kodowania. Zastanawia mnie czy doctrine nie bedzie zbyt duzy jak na moje potrzeby, choc potrzeby z pisaniem kolejnych komponentow beda napewno rosly. Jak narazie nie kozystam jeszcze z zadnego frameworka i chyba poki co nie bede. Czy jest sens zatem kozystania z doctrine poki co bez frameworka ? Dodatkowo, w jednym z postow gdzie staralem sie ogarnac podstawy pisania aplikacji w stylu OOP doszedlam do stylu (wraz z osobami mi pomocnymi) w ktorym pisalem puste kontenery i ich managery. Po czym wszyzstkie operacje mniejwiecej przebiegaly tak :
$user = new User();
$user->setName('paradontozaur');
$userM = new UserManager();
$userM->create($user);
Po pierwszych ogledzinach doctrine 2 jakos mam wrazenie ze tych managerow juz chyba nie bede potrzebowal.
Wystarczy ze zrobie
$user = new User();
$user->setName('paradontozaur');
$user->save();
Jezeli zapytanie bedzie np. bardziej sporo bardziej skaplikowane to w jakiej czesci pliku je umieszczam ? Normanie, tam gdzie reszte jak robie , sejvy, creajty itp ? To tak troche jak wrzucanie kodu sql np. do pliku newsy.php gdzie pokazuje ich liste, zamiast wywoluwania listy z managera. TO tyle, napewno musze jeszcze wiecej pocwiczyc z doctrine i sam znalezc odpowiedzi, poki co jestem ciekaw waszych opinii.
Szczuras
Wita,
a czy przy budowaniu wspomnianego projektu, planujesz wykorzystać jakiś framework?
Jeśli tak to zanim zaczniesz pracę nad nim zapoznaj się choć troszkę z systemem obsługi
baz danych jaki oferuje Zend, nawet jeśli nie preferujesz używania go, to sam komponent
Zend_Db jak na moje odczucia jest najbardziej adekwatnym rozwiązaniem dla php.
W swoich doświadczeniach przebrnąłem już przez ORM'y dla php i mogę stwierdzić (ale
to tylko moje osobiste odczucie), iż nie nadają się do tego typu języków programowania.
Kompletne ORM'y z definicji już są zbyt ciężkie dla php, natomiast wydane przez Zend
Zend_Db jako oddzielny komponent do obsługi baz danych daje podstawy do przygotowania
własnego dość szybkiego i elastycznego systemu "pseudo ORM".
rahul
no wlasnie na samym poczatku nie planowalem uzywania frameworka, usiadlem zaczalem chwile pisac sie zdenerwowalem i doszedlem do wniosku ze potrzebuje jakis fajnych narzedzi aby nie klepac ciagle podobnych komponentow. Takie programowanie troche sie szybko nudzi. No to zaczalem czytac o ORM a teraz widze ze generalnie potrzebny bedzie FW. Z drugiej strony, czy portal informacyjno/ spolecznosciowy jest wystarczajaco skaplikowany na uzycie fw. Mam jednak obawy ze go nie pojme badz bedzie mocno skaplikowany. No i co z ta dyskusja na temat jego lekkosci, czy sie nie wywali jak sporo osob bedzie z niego kozystac ?!
Szczuras
Jeśli chodzi o FW dla php i o samego Zenda, to jego wydajność mocno zależy od umiejętnego napisania
aplikacji w nim, ja w tym momencie mam aplikacje ogólnopolskie, z ruchem rzędu do ok 10tys użytkowników na dobę
i większych problemów nie ma, choć teraz zmieniam ideologię i rozbijam projekty wydzielając z niego dostęp do bazy danych
na osobny webservices i stawiając aplikację na nowym silniku z najnowszym Zendem a same uderzenia do SOAP'a są ładowane
w cache (Zend_Cache) i aplikacja śmiga aż miło smile.gif i przy ab -n130 -c130 .... requesty mam jeszcze na poziomie 160 więc jest całkiem dobrze smile.gif.
Jak byś chciał się zainteresować Zendem to z chęcią służę pomocą w wystartowaniu z pracami.
rahul
hm.. moze na poczatek cos lekkiego i idiot friendly - kohada + doctrine 2 , dobre kombo ?
Szczuras
Najlepiej jak by się ktoś wypowiedział kto na co dzień ma do czynienia z kohada + doctrine 2, jak dla mnie mówię, nie
co się pakować w pośrednie rozwiązania, a wszystkie systemy ORM w odniesieniu do php są po prostu zbędne i zbyt obszerne.
rahul
nikomu sie ni chce ... sad.gif
phpion
Kohana (w wersji 2.3.4 bo 3 nie znam) ma bardzo przyjemny i lekki ORM - dlaczego zatem kombinować z podpinaniem Doctrine? Zapoznaj się z dokumentacją i oceń sam.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.