1. Jak przesyłać dane do widoku? Chodzi mi o powiedzmy jedną wielka tablicę asocjacyjną, w której będą pod odpowiednimi indeksami odpowiednie dane i wysłać ją do widoku, żeby tam była widoczna. Po zwykłym includowaniu pliku widoku (przez widok rozumiem większośc kodu HTML z dodatkami php) nie było widać żadnych zmiennych, i w tym problem, bo chyba tak powinno być. Czytałem kod w CI, żeb zobaczyć jak tam jest to rozwiązane, ale od czytania tego kodu rozbolała mnie głowa a najgorsze, że nic z tego nie zrozumiałem ;/
2. Jak napisać klase do ładowania innych klas? Powiedzmy, że mamy kontroler, z którego chcemy wywołać model. Możemy napisac prostą funkcję, która może wyglądać przykładowo tak:
function load_class($class, $type) { include_once(BASEPATH.APP_FOLDER.'\\'.$type.'\\'.$class.'.php'); return new $class(); } else { show_error('Brak pliku/klasy: '.BASEPATH.APP_FOLDER.'\\'.$type.'\\'.$class.'.php'); } }
i będzie nam zwracała obiekt, który przypiszemy do zmiennej. Ale jak załadować klasę do załadowywania klas? Mam nadrzędny kontroler po którym dziedziczą wszystkie inne i jak w tych "wszystkich innych" rozwiązać ten problem? Mógłbym w każdym robić nową instancje obiektu i ładować cały plik funkcją powyżej ale czy to ma sens? I jak załadować widok? Tutaj potrzebuję odpowiedzi na pierwsz epytanie bo jak na razie stoję w miejscu. Myślałem nad rozwiązaniem stosowanym w CI, $this->nazwaKlasy->nazwaMetody() - ale jak tego dokonać?
Mógłbym prosić o jakąś pomoc albo namiary jak to wykonać? Przeszukałem juz google i tutejsze tematy o MVC ale przeważnie pisane jest o tym jak korzystać lub czy dobrze ktoś z tego (z MVC) korzysta a nie jak coś zrobić. Bardzo liczę na czyjąś pomoc.