Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [CSS][HTML]Blokowanie tła w stylach ?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
manoa
Witam,
Mam pewien problem z zablokowaniem tła, chce uzyskać taki efekt że :

Tło jest wysokie na np:1000px i jak strona zjeżdża na dół i kończy się tło. Wtedy tło sie blokuje dokładnie tak jak przy poleceniu background-attachment:fixed; i rusza się sama zawartość strony. I tlo zaczyna znowu się ruszać w momencie kiedy wracamy do góry i jesteśmy już na obszarze tego tła. Trochę ciężko to słowami wytłumaczyć ale mam nadzieje że wiecie o co mi chodzi ?
lobopol
background-position:fixed; użyj
manoa
No niestety jak mam w attachment wpisane fixed to tło jest blokowane na takim poziomie na jakim sie wyświetla na ekranie, nie zjeżdża na dół do końca pliku. Natomiast jak wpisuje w position fixed, gdzie do tej pory miałem wpisane center top, to tło przesuwa sie normalnie tak jakby nic nie bylo wpisane a raczej tak jakby w attachment było wpisane scroll (czyli domyślna funkcja). Więc dalej nie moge sobie z tym poradzić. Pisałem już na paru forach i nigdzie nie mogę znaleść rozwiązania, nie wiem czy juz ktoś próbował zrobić coś takiego.

Jeszcze raz to opisze, jak to ma wyglądać :

OKNO PRZEGLĄDARKI MA WYSOKOŚĆ NP 600px, A PLIK TŁA MA WYSOKOŚĆ 1000px, TO TLO MA SIĘ PRZESUWAĆ W DÓŁ AŻ SKOŃCZY SIĘ PLIK CZYLI DO TEGO POZIOMU 1000px A POTEM DOPIERO MA BYC BLOKOWANE TAK JAK W FUNKCJI FIXED.

Może wam się uda to opanować smile.gif
z góry dzięki, pozdrawiam
mls
Podpowiem: JavaScript, window.onscroll, etc.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.