Nie do końca wiedziałem jaki tytuł wybrać, ale postaram się opisać mój problem. Potrzebuje wykonać małą, prostą aplikacje do zarządzania biblioteką - proste funkcje. Nie poradziłem sobie z wypożyczaniem książki. Sytuacja wygląda tak: w bazie danych mam 3 tabele: czytelnicy(id,imie,nazwisko,pesel), ksiazki (id,tytul,autor) i wypozyczenia(id_wyp,id_ksiazki i id_czytelnika) - wszystko jest ze sobą połączone i działa poprawnie(przez phpmyadmina wpisałem przykładowe wypożyczenia i działa). W aplikacji mam dwie listy rozwijane, które pobierają dane z moich tabel oraz pola typu radio. Przykładowo: z listy wybieram Jana Kowalskiego i Pana Tadeusza, zaznaczam opcje wypożycz no i zatwierdzam - książka powinna być wypożyczona, ale nie wiem(albo nie umiem tego zrobić bo szukałem sporo w internecie) połączyć czytelnika i książki z wypożyczeniem.
Pokaże prawie cały kod, to będzie chyba najprosciej:
<?php require "connection.php"; connection(); ?> </div> <div id="tabela"> <?php { echo "<option value = $wiersz_danych[ID_CZYTELNIKA]>$wiersz_danych[IMIE] $wiersz_danych[NAZWISKO] </option>"; } { echo "<option value = $wiersz_danych[ID_KSIAZKI]>$wiersz_danych[TYTUL] - $wiersz_danych[AUTOR]</option>"; } ?> <?php if ($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST'){ $w_status = 'unchecked'; $wyp_status = 'unchecked'; $k_status = 'unchecked'; $odd_status = 'unchecked'; $ww_status = 'unchecked'; $selected_radio = $_POST['button']; } } ?> <br> <form action= "index.php" method="POST"> <input type="Radio" name="button" value="wszyscy" <?php print $w_status ; ?>>Wyświetl czytelniów </br> <input type="Radio" name="button" value="ksiazki" <?php print $k_status; ?>>Wyświetl wszystkie książki </br> <input type="submit" name="Wykonaj" value="Wykonaj"><br><br></form> <?php if($selected_radio == 'wszyscy'){ $w_status = 'checked'; $query = "SELECT * FROM czytelnicy"; } } if($selected_radio =='ksiazki'){ $k_status = 'checked'; $query = "SELECT * FROM KSIAZKI"; } } if($selected_radio =='wypozyczenie'){ $wyp_status = 'checked'; $query = "INSERT INTO WYPOZYCZENIA VALUES (NULL, '.$_POST[czytelnicy]', '.$_POST[ksiazka]') "; } if($selected_radio == 'ww'){ $ww_status='checked'; $query = "SELECT C.NAZWISKO,C.IMIE, K.TYTUL FROM WYPOZYCZENIA W LEFT JOIN CZYTELNICY C ON C.ID_CZYTELNIKA = W.ID_CZYTELNIKA LEFT JOIN KSIAZKI K ON K.ID_KSIAZKI = W.ID_KSIAZKI"; } } ?> </div>
Możliwe, że coś w końcu namieszałem bo troszke zmieniałem kod szukając rozwiązania. Liczę na wasze wskazówki:)
Pozdrawiam