Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Kilka pytań o mysqli
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
adam882
Witam

Z tego co wyczytałem to zaleca się stosowania rozszerzenia "mysqli" podczas łączenia z bazą danych mysql, jednak mało pisze o tej metodzie.
- Jaka byłaby różnica, gdybym pozmieniał obecne funkcje łączenia z mysql na mysqli (np. mysql_connect na mysqli_connect)? Czy sens zmiany z mysql na mysqli jest dopiero wtedy, chcemy używać transakcji, czy też prepared statement?
- Czy chcąc zmodyfikować swoją klasę cache mysql zaleca się rozszerzenia jej o mysqli przez extends, czy też ręcznie zmieniając funkcje z mysql na mysqli? Z tego co zauważyłem, druga opcja jest prostsza dla mnie.
Cysiaczek
Nie używaj mysqli, używaj PDO - tylko i wyłącznie PDO. Te funkcje o których piszesz to ślepe zaułki ewolucji obsługi mysql w php.
aachi
Cytat(Cysiaczek @ 5.11.2011, 15:05:04 ) *
Nie używaj mysqli, używaj PDO - tylko i wyłącznie PDO. Te funkcje o których piszesz to ślepe zaułki ewolucji obsługi mysql w php.

Kiedyś zastanawiałem się, czego lepiej się nauczyć PDO, czy mysqli i wybrałem mysqli (to było trochę czasu temu i nie pamiętam powodów mojej decyzji, ale trochę czasu studiowałem internet przed podjęciem decyzji). Pamiętam, że miałem jakieś problemy z działaniem PDO w PHP i na dodatek z tego co pamiętam (ale mogę się mylić) mysqli działa szybciej. Wtedy PDO w PHP było dopiero rozwijane i obsługa niektórych baz była na poziomie "eksperymentalnym". Ja osobiście w moich projektach oddzielam kod do obsługi baz danych, więc mogę do jednego projektu zaimplementować obsługę kilku baz wykorzystując ich charakterystyczne cechy.

Czy mógłbyś rozwinąć swoją myśl i powiedzieć czemu mysqli jest be, a PDO cacy? Nie ironizuję, jestem po prostu ciekaw i zastanawiam się, czy sam nie powinienem się przesiąść na PDO.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.