Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]ftp_put mysql - spowolnienie całego serwisu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
musk1979
Witam!

Tak po kolei:

- pobiera źródło strony metodą file_get_contest
- następnie wyciągam z niej adresy zdjęć
- po tym metodą ftp_put ładuję te zdjęcia na mój serwier, przetwarzam ich wielkość itd.
- w międzyczasie zapisuje jeszcze pewne dane do mojego serwera sql.

Niestety całość wydaje mi się że przez ładowanie/ściąganie plików trwa dość długo (kilka sekund),
niestety w międzyczasie wykonywania tego działania główny serwis też wisi do czasu wykonania tamtej operacji ?

Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy da się coś z tym zrobić na chwilę obecną nie wiem do końca czy:

- faktycznie metoda ftp_put może opóźniać wyświetlanie innych stron z tego samego serwera czy jednak to coś przez mysql który gdzieś tam zawisa przez tą chwilę ?

pzdr.
Andrzej
Cysiaczek
Jeśli przekroczysz ilość połączeń do mysql, to może spowolnić, bo zazwyczaj połączenie w bazą danych jest inicjowane dość wcześnie i jeśli wysyłanie plików na serwer trwa długo, to blokuje zwolnienie "linii".
Inna sprawa to taka, że możesz mieć zablokowane tabele w mysql (przy insertach jeśli używasz myIsam).
musk1979
ale obstawiasz że jest to związane z SQL czy z tymi operacjami ftp_put czyli ładowaniem przez FTP

jak dla mnie to powinno być z mysql ale nieszczególnie jest tam taka duża ilość połączeń więc nie sądze

co to znaczy że zablokowane tabele przy insertach (myIsam) - jak to jakaś wskazówka to serwer mamy z home.pl
Cysiaczek
Przy dodawaniu rekordu to tabeli na silniku myIsam cała tabela jest blokowana do zapisu przez inne procesy. Przeczytaj np to: http://blog.ksiazek.info/2010/08/11/roznic...nnodb-wydajnosc

Nie umiem Ci więcej pomóc, bo to może być bardzo złożony problem i musiałbyś pokazać skrypty
a) ten, który blokuje
cool.gif ten, który z powodu wykonywania pierwszego się zawiesza.

To może być wina kodu jak i konfiguracji serwera i bez dokładnego szukania i eliminowania przyczyn trudno jest coś wskazać. Ja bym obstawiał mysql, jeśli działasz na myisam i dużo zapisujesz do niego.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.