Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL]Baza MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
stefan09
Witam,

mam gotowy skrypt, ale żeby działał potrzebna jest baza danych MySQL. I jest problem, bo w pliku z kodem PHP jest już polecenie, żeby połączyć się z bazą: serwer, hasło, login, mysql_select_db, ale nie wiem gdzie umieścić kod tej bazy. W osobnym pliku z jakimś rozszerzeniem SQL? Po prostu muszę zrobić tabelę, ale nie wiem gdzie.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Turson
Na początku kodu strony.

1. <?php
  2.  
  3.  
  4. mysql_connect("localhost", "root", "")or die("Nie można nawiązać połączenia z bazą");
  5. mysql_select_db("baza")or die("Wystąpił błąd podczas wybierania bazy danych");?>

Pod tym zawartość strony.
stefan09
Chodzi mi o to gdzie umieścić CREATE TABLE itd.
Ociu
jeśli masz pliki sql to wrzuć ich zawartość do phpmyadmina.
stefan09
Rozumiem, że mam stworzyć jakiś plik SQL...?
Kshyhoo
Tym zajmie się serwer SQL... Musisz stworzyć bazę danych a potem wkleić kod tworzący tabele w bazie danych np. w phpMyAdmin w pole [SQL].
konrados
Masz się skontaktować ze swoim usługodawcą (firma hostingowa) i zapytać o szczegóły dot. baz danych. Ewentualnie u siebie zainstalować apache+mysql+php, np. WAMP.
Kostek.88
phpMyAdmin - w tym sobie utworzysz. A reszte co powiedzial konrados. Ew. zrob jakis plik PHP w ktorym masz wszystkie polecenia typu CREATE TABLE. Jesli uslugodawca nie narzuca zadnych ograniczen, to powinno dzialac po odpaleniu. Ale warto miec phpMyAdmin chociaz do podgladu czy wszystko sie OK dodalo. Inaczej bladzisz po ciemku...
stefan09
Ok, super dzięki!

Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak powinien wyglądać kod MySQL do tego tutoriala? Niestety autor pominął tą część, a z MySQL mam do czynienia od dzisiaj.

Sam spróbowałem coś zrobić, ale mi to nie działa.

Kod
CREATE TABLE `konta` (
`nr` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT ,
`login` CHAR NOT NULL ,
`haslo` CHAR NOT NULL ,
PRIMARY KEY ( `nr` )
);
Kshyhoo
Przecież napisał:
Cytat
Załóżmy, że istnieje tabela w bazie o nazwie „konta”, w której trzymamy dane o zarejestrowanych użytkownikach. Dane te zawarte są w polach typu:

nr – INT – primary key
login – VARCHAR
haslo – VARCHAR
stefan09
Proszę o pomoc, bo nie umiem tego napisać. Czytałem to od początku do końca.
Kshyhoo
Masz phpMyAdmin? Jeżeli tak, to zrób zrzut bazy danych (export).
stefan09
Mam, ale nie bardzo jest co eksportować, bo baza jest pusta.

Chodzi mi tylko o to, żeby zrobić tą jedną tabelkę z załóżmy jednym użytkownikiem, ale kod, który wkleiłem wyżej nie działa.
Kshyhoo
No właśnie nie chodzi o dane, ale o strukturę bazy danych. Zrób i wklej.
stefan09
Kod
-- phpMyAdmin SQL Dump
-- version 3.3.9.2
-- http://www.phpmyadmin.net
--
-- Host: mysql3.ugu.pl
-- Czas wygenerowania: 06 Lis 2011, 21:17
-- Wersja serwera: 5.1.58
-- Wersja PHP: 5.3.8-hosting1

SET SQL_MODE="NO_AUTO_VALUE_ON_ZERO";

/*!40101 SET @OLD_CHARACTER_SET_CLIENT=@@CHARACTER_SET_CLIENT */;
/*!40101 SET @OLD_CHARACTER_SET_RESULTS=@@CHARACTER_SET_RESULTS */;
/*!40101 SET @OLD_COLLATION_CONNECTION=@@COLLATION_CONNECTION */;
/*!40101 SET NAMES utf8 */;

--
-- Baza danych: `db232281`
--
CREATE DATABASE `db232281` DEFAULT CHARACTER SET latin1 COLLATE latin1_swedish_ci;
USE `db232281`;
Kshyhoo
Nie rozumiemy się... poddaję się. Poczytaj jakiś kurs dla początkujących o obsłudze baz. Usuń tabele i wklej w SQL to:
  1. CREATE TABLE `konta` (
  2. `nr` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT PRIMARY KEY ,
  3. `login` VARCHAR( 30 ) NOT NULL ,
  4. `haslo` VARCHAR( 30 ) NOT NULL
  5. ) ENGINE = MYISAM CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_general_ci;
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.