Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Duże zużycie ramu przez funkcje
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
qweluke
Panowie,

mam taką funkcje

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. function MaleOkno(adres,wysokosc,szerokosc) {
  2. var browser=navigator.appName;
  3. if (browser=="Microsoft Internet Explorer"){
  4. window.opener=self;
  5. }
  6. window.open(adres, 'okienko', 'menubar=no, toolbar=no, location=no, status=no, width='+szerokosc+', height='+wysokosc+' left=840,top=0,screenX=0,screenY=100, resizable =no')
  7.  
  8. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext

W taki sposób ją wywołuję

1. <a href=\"java script:MaleOkno('plik.php','450','280')\" style=\"color: #000000;\" onmouseover=\"this.style.color='#9e2b20'\" onmouseout=\"this.style.color='#000000'\">jakis link</a>

problem polega na tym, że po każdym wywołaniu funkcji zużyfie ramu w FireFoxie wzrasta o 10MB(!) zamknięcie okna nic nie daje, zużycie pozostaje na tym samym etapie co po jego uruchomieniu.

Macie na to jakąś rade/pomysły?

Sephirus
Raczej nie - z firefoxem i jego zapotrzebowaniem na ram nie wygrasz :/
croc
Przypuszczam, że FF bierze RAM "na wszelki wypadek" dla nowego okienka. I - tak jak powiedział Sephirus - nic z tym nie zrobimy.
qweluke
no to ładna qpa, bo przy dziesięciu otwartych oknach (które mają służyć jako podgląd) ilość zapotrzebowania na ram wzrasta do 100MB :/

No trudno, miałem nadzieję, że jest jakiś trik żeby go "oszukać" ale widzę, że nie :/
croc
Okienka z podglądem otwierasz dla siebie czy to jest jakaś funkcjonalność dla userów?
iwosz
Polecam Chrome lub Opera smile.gif wyszedł też nowy FireFox 8 (złośliwi mawiają że numerek oznacza ilość GB RAMU potrzebną do uruchomienia wink.gif ) może coś poprawili. smile.gif
qweluke
dla userow, tyle ze jesli zrobie tak:

1. <td colspan=\"3\"><a href=\"cosik.php\" ratget=\"cosik\" style=\"color: #000000;\" onmouseover=\"this.style.color='#9e2b20'\" onmouseout=\"this.style.color='#000000'\">costam</a>

to przy zamykaniu ów okna ilość ramu spada do początkowej wartości, tylko przy otwieraniu przez JS zostaje na tej samej i rośnie kosmicznie :/

edit: właśnie to testuje na FF8 tongue.gif

a co do google chrome, nie wiem czemu ale wykonuje mi inne funkcje o kilkaset ms wolniej niż FF czy IE :| - dziwne.. ale to temat na inny wątek :}
nospor
1) A może to nie wina popup a tego, co generuje ten twój plik plik.php? Może zwraca on masę kodu js, które robi skomplikowane obliczenia?
2) Może zamiast popup użyj poprostu divów, do których ładować będziesz ajaxem zawartość podglądu?
qweluke
edit:

już problem rozwiązałem, troche dziwne ale.... problemy robił firebug w FF :|
Po jego wyłączeniu użycie pamięci jest już na poziomie 80MB a nie 400 :F

w każdym bądz razie dziękuję Wam Panowie za szbyką reakcje smile.gif
by_ikar
FF nie radzi sobie z alokowaną pamięcią, czasami się dławi jak za dużo jej alokuje, a najlepsze w sumie z tego wszystkiego jest to że zamykając wszystkie karty zostawiając tylko jedną pustą dalej trzyma tą pamięć. Problem znany od wersji 3 już chyba nawet i niestety zabiegi jakie stosowali pomagały przeważnie tylko jednorazowo. Gdyby FF uruchamiał się tak jak chrome, że każda karta to osobny proces, zamykając kartę zamykasz proces i pamięć jest uwalniana. Niestety, póki co zauważyłem że tylko chrome tak ma i znacznie stabilniej chodzi (może nie u wszystkich) od wszystkich innych przeglądarek. Mnie od dłuższego czasu FF się sam z siebie zwiesza. Mogę tylko otworzyć stronę startową i poczekać z 20 min wpatrując się w nią i nagle przeglądarka sama od tak się wiesza. Pisałem o tym na forum mozilli, pisało też kilka innych osób. No ale problemu nie ma, bo u moderatora tak się nie dzieje wink.gif Pomijam już jakiekolwiek wtyczki do FF (adblock - kto w ogóle tego dziadostwa używa? i tym podobne pochłaniacze ramu) bo one niekiedy są najbardziej zasobożerne. Najgorszy plugin, to flash, bez flashblock używanie ff to jest katastrofa. Szkoda, bo jest moją główną przeglądarką, strasznie przyzwyczajony jestem, ale jak będzie dalej mi się tak wieszać, to ja zmienię..
iwosz
Dokładnie, a na Chrome'a też jest FireBug! smile.gif

https://chrome.google.com/webstore/detail/b...pknfglimnifench
by_ikar
Cytat(iwosz @ 10.11.2011, 13:27:43 ) *
Dokładnie, a na Chrome'a też jest FireBug! smile.gif

https://chrome.google.com/webstore/detail/b...pknfglimnifench

Ale po co instalować w chrome coś co jest już w niego wbudowane? Wciskasz f12 i masz praktycznie to samo co firebug.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.